Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Meer focus op kwaliteit bij EMVI

Het gebruik van EMVI in aanbestedingen heeft door de Aanbestedingswet 2012 een enorme vlucht genomen. Bouwend Nederland ziet dat opdrachtgevers en opdrachtnemers nog tegen een aantal kinderziektes aanlopen. Daarom hebben zij het EIB een onderzoek laten uitvoeren over de huidige EMVI-praktijk. De hoofdconclusie is: er moet nog meer focus komen op kwaliteit.

EMVI is in het leven geroepen om in een aanbesteding de aanbieding met de beste prijs-kwaliteitverhouding te selecteren. Hier moet de kwaliteitsweging echter wel minimaal 50% bedragen, anders is de laagste prijs nog steeds dominant in de selectie. Hierbij speelt ook dat opdrachtgevers bij focus op laagste prijs geen goede en verrassende oplossingen aangeboden krijgen, omdat het aanbieden hiervan voor opdrachtgevers niet loont, aldus Bouwend Nederland.

Kritisch over criteria
Daarnaast moet de inkoper ook kiezen voor criteria die ertoe doen. “Meer is niet altijd beter”, stellen de onderzoekers. Het is beter om het aantal EMVI-criteria te beperken tot maximaal 2 of 3 hoofdcriteria. Ook het gebruik van individuele inlichtingen maakt het voor opdrachtnemers mogelijk om hun aanbieding nog beter toe te spitsen op de wensen en behoeften van de opdrachtgever. Ook moet onderscheidendheid, volgens de onderzoekers, beter gescoord worden. In de huidige praktijk wordt in 72% van de gevallen een 7 of 8 gescoord en nauwelijks 10-en of onvoldoendes.

Lasten opdrachtnemers
In de huidige EMVI-aanbestedingen liggen de lasten qua tenderkosten en risicoverdeling teveel bij de opdrachtnemers, vindt Bouwend Nederland. De tenderkosten zouden in balans moeten zijn met de scoringskans, de rekenvergoeding en de projectomzet. Tot slot moet er bij de EMVI-methodiek rekening gehouden worden met de verschillen tussen kleine en grote projecten. In kleinere projecten tot 1,5 miljoen euro is de balans tussen de tenderkosten en de mogelijkheid om als opdrachtnemer onderscheidend te zijn op basis van kwaliteit zoek. Voor kleinere projecten stelt Bouwend Nederland een eenvoudiger alternatief voor: EMVI Light.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres