Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Dankzij een akkoord van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de raad krijgt de EU meer invloed om betere toegang te krijgen tot markten voor overheidsopdrachten buiten de Europese Unie. Concreet betekent dit meer kansen op toegang tot markten in derde landen voor EU-bedrijven. Het akkoord gaat over het Internationaal Aanbestedingsinstrument (IPI). Het Europees Parlement en de Raad moeten de gewijzigde verordening over het IPI nog formeel vaststellen. Daarna kan het snel in werking treden.
Veel handelspartners van de EU blijken restricties te hebben op hun markten die EU-ondernemingen buiten kunnen sluiten. Deze beperkingen treffen concurrerende EU-sectoren zoals de bouw, het openbaar vervoer, medische apparatuur, elektriciteitsopwekking en farmaceutische producten. Overheidsopdrachten maken een belangrijk deel uit van de nationale economieën.
Door het Internationaal Aanbestedingsinstrument (IPI) in te zetten hoopt de EU op meer openheid op internationale markten voor overheidsopdrachten. Gesloten markten voor overheidsopdrachten werken concurrentie en transparantie tegen terwijl ze de kosten van overheidsproducten en -diensten verhogen. Bovendien is het risico op corruptie groter.
Het IPI geeft de EU bevoegdheid onderzoek naar vermeende beperkingen in te stellen. Uiteindelijk kan de toegang tot de EU-aanbestedingsmarkt worden beperkt voor buitenlandse ondernemingen als hun moederland beperkingen blijft opleggen aan EU-ondernemingen. Bestaande EU-verbintenissen blijven onaangetast door het IPI-instrument in te zetten.