Magnifying glass Close

Meer transparantie tapsysteem politie noodzakelijk

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil meer transparantie over het tapsysteem van de politie, zo heeft hij naar aanleiding van een brief van twee hoogleraren aan de Tweede Kamer laten weten. Hoogleraren Peter van Koppen en Bart Jacobs stelden na een gesprek met de Audit Dienst Rijk vast dat de politie onvoldoende zicht op het eigen tapsysteem heeft.

Aanleiding voor de brief is het gesprek tussen de Auditdienst Rijk (ADR) en de twee hoogleraren over de omstreden tapstoring. De storing vond plaats op 20 september 2012, toen de van corruptie verdachte oud-VVD’er Jos van Rey sprak met toenmalig staatssecretaris Teeven. Het gesprek, dat zou gaan over een benoeming van een burgemeester in Roermond, is niet opgenomen.

Geen oorzaak
De Auditdienst deed onderzoek naar de storing, maar kon geen oorzaak vinden, bleek in februari 2015. De opslag van het tapsysteem zou niet gewerkt hebben. De hoogleraren sloten echter niet uit dat het telefoongesprek opzettelijk verloren was gegaan, zeiden ze in juni 2015 in het programma Argos. Zo schrijft NOS.

Meer transparantie
De hoogleraren hekelen in hun brief het feit dat de identiteit van zowel de leverancier als de fabrikant van het systeem geheim bleven en dat er onvoldoende toezicht op de leverancier is. Minister Van der Steur stelt dat hij de zorgen zeer serieus neemt. “Het tapsysteem zal binnen afzienbare termijn opnieuw worden aanbesteed. In dat kader zal ik heroverwegen of en in welke mate geheimhouding noodzakelijk is. En op welke wijze anderszins transparantie kan worden gewaarborgd.”

Monitoren leverancier
Tot slot meldt Van der Steur dat hij de korpschef heeft gevraagd om hem spoedig te informeren over de wijze waarop de leverancier wordt gemonitord. Hij geeft aan dat dit punt in de komende aanbesteding nadrukkelijk naar voren zal komen.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres