Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Meerderheid gemeenten koopt geen duurzaam wagenpark in

Zeker driekwart van de gemeenten in Nederland koopt zijn vervoer niet duurzaam in. Bij de aanbestedingen voor voertuigen, waaronder ook de voertuigen voor leerlingen- en Wmo-vervoer vallen, hanteert maar 24 procent van de gemeenten duurzaamheidseisen. Dat meldt Gemeente.nu.

Milieuorganisatie Natuur & Milieu deed onderzoek naar de manier waarop gemeenten in 2016 en 2017 duurzaamheid in hun aanbestedingen voor eigen wagens en taxibusjes betrekken. Het gaat hierbij om het eigen wagenpark van de gemeenten, leerlingenvervoer en Wmo-vervoer. Natuur & Milieu heeft in het onderzoek gekeken naar alle 70 aanbestedingen in de periode juni 2015 t/m juni 2017 van de in totaal 218 gemeenten.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
De gemeenten maakten in 2016 afspraken over duurzaam inkopen in het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2016 – 2020. Uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat de meeste gemeenten bij de inkoop van mobiliteit daar nog niet aan voldoen. Zo ontbreken er milieucriteria in de aanbestedingen en wordt er op de laagste aanschafprijs gegund. Dat zijn meestal de dieselauto’s.

Elektrisch vervoer
Natuur & Milieu ziet dat een aantal gemeenten hun ‘beleidsambities wel serieus nemen en laten zien dat het kan’. Zo scoren Utrecht, Groningen/Haren, Leeuwarden, Amsterdam, Bronckhorst en Uden wel hoog op duurzaam vervoer. Zij vroegen in hun aanbestedingen bijvoorbeeld expliciet om elektrisch vervoer.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres