Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Menzis en Philadelphia kopen in op basis van vertrouwen

Menzis en Philadelphia kopen in op basis van vertrouwen

Het zorgkantoor van Menzis gaat de gehandicaptenzorg bij Philadelphia inkopen zonder de aanbesteding vooraf en zonder de maandelijkse controles daarna. Beide partijen willen de zorg voor gehandicapten voortaan op basis van vertrouwen regelen, dit meldt Skipr. Het is voor het eerst dat een zorgkantoor en zorgorganisatie op deze manier gehandicaptenzorg inkopen.

Jan Megens, manager Wlz van Menzis Zorgkantoren, vertelt dat de inkoop van zorg voor mensen die in de gehandicaptenzorg onder de Wlz vallen stabiel en structureel is. Volgens hem is de zorgzwaarte elk jaar voorspelbaar. Waarom zou je dan elk jaar opnieuw een aanbestedingsprocedure volgen?

Druk verlagen
Een van de doelen van deze manier van inkopen is het verlagen van de administratieve druk. Er zijn geen maandelijkse controles meer. In plaats daarvan wordt er aan het eind van het jaar afgerekend. Er worden tussendoor nog wel periodieke gesprekken gevoerd tussen de partijen. Daarin zal vooral relevante informatie worden uitgewisseld, zoals benchmark informatie en cliënt-gerelateerde gegevens.

Kwaliteitskader
Menzis en Philadelphia willen met deze afspraak ook het kwaliteitskader van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in praktijk brengen. Dit kader wordt tot eind 2016 door 24 zorgaanbieders, onder andere Philadelphia, getest. Met de manier van inkopen op basis van vertrouwen zullen afspraken worden gemaakt om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren. Volgens Jan Megens is dit de eerste stap naar het gebruik van een landelijk kwaliteitskader als inkoopinstrument.

Wettelijke bepalingen
Bas Bodzinga, directeur marketing en verkoop van Philadelphia, maakt zich niet druk over eventuele wettelijke bepalingen die de aanbesteding verplichten. Volgens hem komen ze die wel tegen gedurende de intentieverklaring, maar het mag hen nu niet hinderen. Bodzinga zegt dat ze daarover wel in overleg gaan met de belangrijkste stakeholders.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.