Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Miljardenclaim tegen Petrobras door corruptieschandaal

Het corruptieschandaal van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras krijgt een vervolg. De Nederlandse Stichting Petrobras Compensation Foundation start namelijk vandaag een zaak bij de rechtbank Rotterdam. De stichting treedt op namens internationale beleggers die claimen miljarden aan schade te hebben geleden als gevolg van de omkoping. In de VS loopt al enige tijd een zaak tegen Petrobras, maar daar kunnen alleen beleggers aan meedoen die via de beurs van New York hun aandelen of obligaties hebben gekocht, aldus het FD.

De omkopingspraktijken bij Petrobras hebben zich afgespeeld in de periode 2004 tot 2014. Hoge functionarissen binnen de oliemaatschappij spanden samen met toeleveranciers. Dat leidde ertoe dat de toeleveranciers een extra marge van 20% op hun normale prijs konden leggen en dat de functionarissen van Petrobras miljoenen dollars aan vergoedingen ontvingen.

SBM Offshore
Eén van de toeleveranciers was de Nederlandse bouwer van boorplatforms: SBM Offshore. Het bedrijf heeft voor zijn aandeel in de omkopingszaak een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie voor 240 miljoen dollar.

Directeur Petrobras
Nestor Ceveró, voormalig directeur van Petrobras heeft in 2015 vijf jaar cel gekregen voor corruptie. Ceveró is de tweede hooggeplaatste oud-werknemer die voor de zaak een gevangenisstraf heeft gekregen. De ex-directeur zou van het ontvangen smeergeld onder meer een luxe appartement hebben gekocht. Ceveró ontkent en heeft hoger beroep aangetekend.

Claim
De exacte omvang van de claim is nog niet duidelijk, maar FD schrijft dat het gaat om miljarden euro’s. In de dagvaarding wordt berekend dat een derde van de waarde van de bezittingen van Petrobras, zo’n 56,5 miljard dollar, besmet is door omkoping.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres