Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Miljoenenboete NS van tafel

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) legde de NS een boete van 41 miljoen euro op wegens gerommel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De rechter in Rotterdam heeft nu een streep door die boete gezet. Volgens de rechtbank is het onvoldoende bewezen dat NS bij die aanbesteding haar machtspositie heeft misbruikt, zo meldt Het NRC Handelsblad.

Volgens ACM deed NS er alles aan om de Limburgse concessie te winnen. Verlies zou immers kunnen aantonen dat een andere vervoerder in de regio naast de NS zou kunnen opereren. Dat zou volgens de toezichthouder de weg openen naar meer markwerking op het spoor en meer concurrentie voor de NS.

Twee overtredingen
ACM baseerde haar boete op twee overtredingen. Ten eerste was volgens de toezichthouder het bod van de NS verliesgevend, waardoor haar concurrenten geen realistisch bod konden uitbrengen. Ten tweede zou de NS gebruik hebben gemaakt van bedrijfsinformatie van Veolia, via een ex-directeur van het bedrijf en zou het zelf tekort hebben geschoten bij het informeren van Veolia en Arriva over stationsvoorzieningen.

Onvoldoende verband
De rechtbank heeft deze twee overtredingen niet beoordeeld. Dit was volgens de rechter niet nodig, omdat ACM überhaupt onvoldoende bewezen heeft dat er een verband is tussen de aanbesteding in Limburg en het streven van de NS om het hoofdrailnet te behouden. De rechter stelt dan ook dat de onregelmatigheden in Limburg niet onder noemer “misbruik van economische positie” kunnen vallen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link