Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Minister Kasja Ollongren verhoogt eisen rondom circulair bouwen

Vanaf 2021 worden de eisen rondom circulair bouwen strenger, zo meldt Cobouw. Woningen moeten in 2030 zelfs de helft milieuvriendelijker zijn dan nu. Minister Kasja Ollongren, verantwoordelijk voor bouwzaken, wil daarmee circulariteit in de bouwsector aanjagen, dat in 2050 volledig circulair moet zijn.

Op basis van drie manieren wil Ollongren circulair bouwen stimuleren. Zo komt er een uniforme berekening van circulaire maatregelen in de al bestaande milieuprestatie voor gebouwen (MPG). Daarnaast moet het hoogwaardig hergebruik van materialen worden beloond in de berekening. De kaders hiervoor zijn nog onduidelijk en in 2020 komt de minister met meer informatie. Verder wordt de lat voor milieuvriendelijk bouwen in 2021 hoger gelegd, zodat in uiterlijk 2030 de eis gehalveerd moet zijn.

Twee belangen

De norm voor energiezuinig bouwen (BENG) moet volgend jaar juli ingaan. De minister onderzoekt hoe de strengere eisen rondom circulair bouwen zich verhouden tot de BENG. De twee belangen, energieprestatie en milieuprestatie, staan al nadelig tegenover elkaar. Een onderzoek op een integrale benadering van de twee belangen is in gang, waarvan de minister de resultaten eind dit jaar bekend zal maken.

Potentie

Geldt de milieuprestatie-eis nu alleen voor nieuwe woningen en kantoren (groter dan 100 m2), het moet ook gaan gelden voor andere type gebouwen. Ollongren: ‘Hiermee wordt een groot deel van de bouwproductie gedekt, maar er ligt ook een groot potentieel open. Ik zal uw Kamer in de eerste helft van 2020 informeren over de mogelijkheden voor de uitbreiding van de toepassing van de milieuprestatie-eis voor de nieuwbouw van andere gebruiksfuncties, zoals onderwijs, zorg, sport, winkels, horeca en bedrijfshallen en voor verbouw en transformatie.’

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link