Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
05
04
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort: ,

Minister sluit deal met Boeing voor regeringsvliegtuig

Minister sluit deal met Boeing voor regeringsvliegtuig
Foto: Rijksoverheid

Het nieuwe regeringsvliegtuig wordt aangeschaft bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Na een moeizame aanbesteding, waar geen geldige aanbiedingen uit kwamen, is minister Schultz een exclusieve onderhandelingsprocedure gestart met de Boeing Company. Deze inschrijver voldeed volgens de minister aan de vereisten die worden gesteld in het Aanbestedingsrecht.

Volgens het ministerie heeft de minister haar keuze gebaseerd op artikel 2.28 lid 2 van de Aanbestedingswet 2012. Hierin staat dat de aanbestedende dienst ‘geen aankondiging van de overheidsopdracht bekend hoeft te maken, indien de aanbestedende dienst tot de procedure uitsluitend inschrijvers toelaat die niet met toepassing van artikel 2.86 of artikel 2.87 zijn uitgesloten en aan de gestelde geschiktheidseisen voldoen. De inschrijver moet daarnaast in de voorafgaande openbare of niet-openbare procedure een inschrijving ingediend hebben die aan de formele eisen van die aanbestedingsprocedure voldeed.’ Om de onderhandelingsprocedure te mogen toepassen, mogen de oorspronkelijke voorwaarden van de overheidsopdracht niet wezenlijk worden gewijzigd.

Boeing 737 Business Jet
De keuze is nu gevallen op de Boeing 737 Business Jet, schrijft Schultz in een Kamerbrief. De Boeing Company heeft daarbij Fokker Technologies uit Papendrecht ingeschakeld als onderaannemer voor het interieur van het vliegtuig. De oplevering vindt begin 2019 plaats. De netto vervangingskosten van het oude vliegtuig bedraagt 89 miljoen euro.

Het nieuwe regeringsvliegtuig krijgt als naam “PH-GOV” en heeft dezelfde capaciteit als het oude vliegtuig, namelijk 24 passagiers. Het interieur vertegenwoordigt een flink deel van de totale contractwaarde, waarbij uit kostenefficiëntie is gekozen voor een standaard interieur, schrijft Schultz. De CO2-uitstoot is circa 20 procent lager.

Aanbesteding onderhoud
Het voorlopige koopcontract voor de levering van het regeringsvliegtuig is getekend. Eind van deze maand dient het definitieve contract getekend te worden, waarin de details zijn uitgewerkt. Voor de operatie en het bijbehorende onderhoud van het vliegtuig zal op korte termijn een aanbesteding worden gepubliceerd. Hierin zal tevens het verzorgen van vluchten tijdens de interim-periode tussen verkoop van het oude vliegtuig en het leveren van het nieuwe vliegtuig worden meegenomen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.