Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ministerie BZ wil goudketen transparant maken met blockchain

Alleen al in Oeganda werken bijna 15.000 kinderen in kleinschalige goudmijnbouw. Een groot deel van deze kinderen komt bijna dagelijks direct in contact met het zeer giftige kwik, dat grote impact heeft op mens en milieu. Via een illegale manier komt het goud op de wereldmarkt en beland het om de pols of in het mobieltje van een nietsvermoedende consument. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid.

Goud gaat door zoveel handen, hoe weet je als inkoper of je goud in handen hebt dat niet door kinderhandjes is gemijnd? Blockchain biedt hiervoor mogelijk de oplossing. Blockchainpilots.nl doet momenteel een pilot voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om de goudketen transparant te maken.

Duurzaam en eerlijk goud
De blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat informatie in de keten transparant kan worden opgeslagen en dat materialen te volgen zijn tot aan het eindproduct. Het ministerie wil bewerkstelligen dat consumenten van producten waar goud in is verwerkt, zoals sieraden of telefoons, zelf kunnen zien of het op een duurzame en eerlijke manier gemijnd is. Op die manier hoopt het ministerie de vraag naar duurzaam en eerlijk goud te stimuleren.

Eerste casus
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar eigen zeggen goud als eerste casus gekozen, omdat het een grondstof is waar nog weinig blockchainprojecten op gericht zijn. Daarnaast is in de goudsector nog veel te winnen op het gebied van transparantie. Er is gekozen voor een focus op de kleinschalige mijnbouwsector, omdat hier nog de meeste misstanden in de keten zijn, in vergelijking tot de grootschalige mijnbouw. Zoals ook blijkt uit het onderzoek van SOMO.

Blockchainpilot
Het ministerie staat nog aan het begin van het ontwikkelen van de blockchainpilot. Er zijn een aantal werkgroepsessies geweest met partijen die ervaring hebben met het ontwikkelen van blockchains en partijen die verstand hebben van goud- en andere grondstoffenketens. Er wordt momenteel een concrete casus ontwikkeld.

Uitdagingen
“We weten dat blockchain erg geschikt is voor supply chain management en het inzichtelijk maken waar het product allemaal is geweest en wat ermee is gebeurd”, vertelt Koen Hartog van Blockchain Projects. “Wat echter nog spannend is, is de koppeling tussen de blockchain werkelijkheid en wat er in de echte wereld gebeurd. Er wordt geëxperimenteerd met QR codes die je maar één keer kunt printen en met RFD-chips die zo klein zijn dat je ze bijvoorbeeld in kleding zou kunnen verwerken. Deze worden dan bij elke ‘stop’ in de keten gescand en de informatie wordt bijgehouden in de blockchain. Hiermee de hele keten in beeld krijgen is echter nog een uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan goud dat ergens in de keten wordt omgesmolten en wordt samengevoegd met ander goud. Op welke wijze blijf je gedolven goud volgen? Daar zijn we nu mee bezig.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres