Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Ministerie scherpt regels aan na aanbesteding Borssele

Ministerie scherpt regels aan na aanbesteding Borssele

Toekomstige aanbestedingen van windmolenparken voor de kust van Nederland zullen scherpere regels krijgen, dan het windmolenpark Borssele. Het Deense energiebedrijf Dong Energie kaapte de opdracht voor de neus van de concurrentie weg door extra bv’s op te richten.

Dong schreef zich veelvuldig in op de twee kavels van windmolenpark Borssele. Van de 38 inschrijvingen, waren er 21 afkomstig van Dong, die speciaal voor deze aanbesteding 21 bv’s had opgericht. De strategie was vooraf door het energiebedrijf bekend gemaakt bij het ministerie. Die liet op zijn beurt weten dat het niet in strijd was met de regels. Dat schrijft RTL Nieuws.

Goedkoopste bod
Tussen de 21 biedingen van Dong Energy zat ook de goedkoopste optie voor de aanleg en exploitatie. Het bedrijf won met deze optie de aanbesteding van de twee felbegeerde kavels, inclusief de subsidieregeling van 7,27 cent per opgewekte kilowattuur. Met het bod liet Dong onder andere Shell en Eneco achter zich.

Regels aangescherpt
Om te voorkomen dat het ministerie van Economische Zaken de volgende keer weer zo’n spervuur aan inschrijvingen binnenkrijgt, worden de inschrijfregels aangepast. Voortaan wordt het aantal dochterbedrijven dat kan meebieden daarom beperkt. Het ministerie dwingt dit af door het aantal keer dat een rechtspersoon het eigen vermogen van een moederorganisatie opgevoerd mag worden, te beperken tot twee. Overige partijen moeten kunnen aantonen dat zij zelf kapitaalkrachtig zijn.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.