Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ministerie VWS maakt gebruik van open house

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is geen fan van de open-house methode voor het inkopen van gemeentelijke zorg. Deze maand nog noemde hij deze aanpak in een beschouwing voor de Tweede Kamer ‘principieel kwestieus’, omdat er geen visie achter zou zitten. Tegelijkertijd maakt zijn ministerie zelf echter ook gebruik van open house-trajecten.

Volgens Gemeente.nu heeft VWS begin dit jaar een open-house trjaect uitgezet waarbij partijen zich konden inschrijven voor het bieden van ondersteuning aan vrouwen bij onbedoelde zwangerschappen. En recenter nog zijn partijen uitgenodigd om zich te melden voor de ontwikkeling van persoonlijke gezondheidsomgevingen (digitale omgevingen waar medische gegevens worden opgeslagen). Deze laatste procedure loopt nog steeds.

Rol opdrachtgever
Bij open house stelt de inkopende organisatie vooraf voorwaarden op waaraan marktpartijen moeten voldoen, waarna de eindafnemers zelf mogen bepalen welke aanbieder zij kiezen. Volgens de Jonge betekent dit dat gemeenten zo hun rol als opdrachtgever “te beperkt invullen.” Zij nemen dan immers niet zelf de touwtjes in handen, maar leggen ze “volledig in handen van de individuele hulpvragers en aanbieders.”

Direct gunnen
Gemeente.nu stelt dat het onduidelijk is waarom deze bezwaren niet gelden voor de twee open-house trajecten die het ministerie dit jaar heeft uitgezet. Wel is duidelijk dat de minister ook kritisch is op ‘traditioneel’ aanbesteden. Hij wil dat gemeenten contracten direct gunnen aan een select groepje aanbieders. Daarom spant hij zich nu in voor het schrappen van Europese aanbestedingsregels die dit soort constructies verbieden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link