Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mislukte Fyra kostte NS 770 miljoen euro

De Nederlandse Spoorwegen hebben zo’n 770 miljoen euro verloren door het mislukte project met de hogesnelheidstrein Fyra. Dat stelde de enquetecommissie Fyra woensdag tegenover directielid Engelhardt Robbe. Hij was financieel directeur van NS en sinds het vertrek van topman Timo Huges, afgelopen vrijdag, algemeen directeur. Robbe erkende dat het bedrag van 770 miljoen kon kloppen, maar tekende er wel bij aan dat dan werd uitgegaan van de situatie vanaf het begin. 

Toen bleek dat Fyra-uitbater HSA, een dochter van NS, financieel in de problemen kwam is de business case aangepast. Volgens de berekening van Robbe bleef een schadepost over van 340 miljoen. Het merendeel van de schade is veroorzaakt doordat er nauwelijks met de treinen is verdiend. De rammelende treinen van AnsaldoBreda lieten jaren op zich wachten en werden na een paar weken van het spoor gehaald.

De Staat
De NS had eind mei 2013 al besloten om definitief te stoppen met de Fyra en wilde dat volgens De Telegraaf bekendmaken, voordat de Belgen naar buiten zouden brengen ook af te zien van de falende trein. Maar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blokkeerde dit. Hij wilde meer tijd voor dat besluit. Dijsselbloem vertegenwoordigt de Staat als enig aandeelhouder van de NS.

Koopovereenkomst
Als alleen maar gekeken wordt naar de koopovereenkomst en schikking met treinenbouwer AnsaldoBreda blijft voor de NS een verliespost over van 88 miljoen. De NS betaalde AnsaldoBreda 213 miljoen en kreeg na een schikking 125 miljoen terug. Eerder werd bekend dat het hele hsl-project al 11 miljard heeft gekost en dat dit bedrag nog zal oplopen. Hier zit ook de aanleg van spoorlijn bij die momenteel wordt gebruikt door de Thalys-treinen. Dat schrijft NU.nl.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres