Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Misstanden bij afdeling inkoop politie

Er gaat het nodige mis op de afdeling inkoop van de nationale politie. Politiefunctionarissen doen onderzoek naar hun collega’s, tijdelijk personeel vraagt om vertrouwelijke informatie en inkopers gebruiken toegangspassen en inlogaccounts van elkaar. Dit schrijft RTL op basis van een tot dusver vertrouwelijk rapport over de inkooporganisatie van de nationale politie.

Het onderzoek naar de organisatie werd in oktober 2014 aangekondigd en volgde op berichten over de fraude bij de aankoop van politieauto’s. Medio december 2015 liet de politie weten dat het onderzoek was afgerond. De belangrijkste uitkomst was dat er ‘geen aanleiding’ bestond om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken te starten naar inkoopmedewerkers bij de politie.

Niet alle meldingen onderzocht
Volgens RTL was dit wel een hele beknopte weergave van de onderzoeksbevindingen. Het goede nieuws voor de politie is dat de onderzoekers concluderen dat ‘er beperkt sprake is geweest van niet integer handelen, rondom een zeer beperkt aantal aanbestedingen’. Het minder goede nieuws is dat niet alle meldingen over misstanden zijn onderzocht en sommige meldingen nog onderzocht werden toen de korpschef eind 2015 aangaf dat het onderzoek was afgerond.

Mogelijk niet integer
Er zijn tijdens het onderzoek 249 personen verhoord, waaronder tien leveranciers. Dat leidde onder meer tot meldingen over de inkoop van portofoons, schoenen, uniformen, dienstpistolen, voertuigen, apparatuur en software. De meldingen leverden ‘geen feiten of omstandigheden op die leidden tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek’. Her en der was echter wel sprake van ‘mogelijk niet integer’ handelen.

Meldingen
In het onderzoek staat verder dat een externe medewerker met een tijdelijke aanstelling een politiefunctionaris om vertrouwelijke informatie heeft gevraagd. Ook gebruikten werknemers elkaars toegangspassen en inlogcodes. Er werd tevens misbruik gemaakt van een account van een medewerker die niet meer voor de politie werkzaam was. Tot slot hebben inkoopmedewerkers zelf onderzoek gedaan naar collega’s, waarbij politiesystemen werden geraadpleegd. Dit zou volgens de onderzoekers ‘kunnen worden aangemerkt als plichtsverzuim’.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres