Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Wetgeving
Soort:

Moeten woningcorporaties Europees aanbesteden?

Moeten woningcorporaties Europees aanbesteden?

De Europese Commissie (EC) heeft een aanmaningsbrief gestuurd naar Nederland, omdat zij zich niet kan vinden in de nationale voorschriften rond woningcorporaties. De Nederlandse wetgeving stelt dat woningcorporaties niet aanbestedingsplichtig zijn en zich daarom niet hoeven te houden aan EU-voorschriften rond overheidsopdrachten. Daar is de Commissie het niet mee eens. Zij stelt dat Nederland mogelijk het EU-recht heeft geschonden.

Volgens de EC zijn woningcorporaties “sterk afhankelijk van de Nederlandse overheid, zowel op lokaal als nationaal niveau.” Daarom is de Commissie van mening dat zij daarom wel gebonden zijn aan de Europese aanbestedingsrichtlijnen. De EC startte om deze reden al in december 2017 een inbreukprocedure tegen Nederland. Nu volgt dus een aanvullende aanmaning.

Transparantie
In haar brief legt vooral de nadruk op de (schending) van het transparantiebeginsel. Deze vereist dat woningcorporaties hun aanbestedingen bekendmaken om zo ondernemers gelijke kansen te bieden en zich te verzekeren van de beste prijs-kwaliteit verhouding bij hun aankoop.

Aedes
Nederland heeft nu twee maanden om te reageren op de argumenten van de Commissie. Aedes heeft in een persbericht al laten weten de aanbestedingsplicht van woningcorporaties “principieel onjuist” te vinden. Volgens de branchevereniging zijn corporaties private organisaties die niet en is er geen directe overheidsinvloed op hun aanbestedingen. Bovendien zou het volgen van Europese regels de corporaties jaarlijks 30 miljoen euro extra kosten. Aedes stelt dat daarmee “pakweg 750 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.