Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Moeten woningcorporaties Europees aanbesteden?

De Europese Commissie (EC) heeft een aanmaningsbrief gestuurd naar Nederland, omdat zij zich niet kan vinden in de nationale voorschriften rond woningcorporaties. De Nederlandse wetgeving stelt dat woningcorporaties niet aanbestedingsplichtig zijn en zich daarom niet hoeven te houden aan EU-voorschriften rond overheidsopdrachten. Daar is de Commissie het niet mee eens. Zij stelt dat Nederland mogelijk het EU-recht heeft geschonden.

Volgens de EC zijn woningcorporaties “sterk afhankelijk van de Nederlandse overheid, zowel op lokaal als nationaal niveau.” Daarom is de Commissie van mening dat zij daarom wel gebonden zijn aan de Europese aanbestedingsrichtlijnen. De EC startte om deze reden al in december 2017 een inbreukprocedure tegen Nederland. Nu volgt dus een aanvullende aanmaning.

Transparantie
In haar brief legt vooral de nadruk op de (schending) van het transparantiebeginsel. Deze vereist dat woningcorporaties hun aanbestedingen bekendmaken om zo ondernemers gelijke kansen te bieden en zich te verzekeren van de beste prijs-kwaliteit verhouding bij hun aankoop.

Aedes
Nederland heeft nu twee maanden om te reageren op de argumenten van de Commissie. Aedes heeft in een persbericht al laten weten de aanbestedingsplicht van woningcorporaties “principieel onjuist” te vinden. Volgens de branchevereniging zijn corporaties private organisaties die niet en is er geen directe overheidsinvloed op hun aanbestedingen. Bovendien zou het volgen van Europese regels de corporaties jaarlijks 30 miljoen euro extra kosten. Aedes stelt dat daarmee “pakweg 750 nieuwe woningen kunnen worden gebouwd.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link