Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mogelijk omkoping bij aanschaf sprinters NS

NS onderzoekt mogelijke omkoping bij de aanschaf van treinen. In ruil voor duizenden euro’s zou consultant Richard De L. vertrouwelijke documenten van de NS hebben verkocht aan treinbouwer Bombardier. [slide]Dit blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

NS bevestigt aan RTL Nieuws dat er onderzoek naar de consultant wordt gedaan. Hij is inmiddels op non-actief gesteld. Het gaat om Richard de L., die namens de NS betrokken was bij de aanschaf van 118 treinen van de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie, die in 2018 wordt opgeleverd. Met deze deal is 500 miljoen euro gemoeid.

Richard de L. aan de telefoon
AanbestedingsCafe.nl sprak persoonlijk met Richard de L. via de telefoon, waarin de consultant aangaf op dit moment “geen commentaar te geven.” NS heeft sterke aanwijzingen dat De L. in 2012 vertrouwelijke documenten in die procedure heeft gelekt naar treinbouwer Bombardier. De L. zou in ruil daarvoor tussen de 5000 en 10.000 euro hebben ontvangen van het bedrijf, dat zich later uit de aanbestedingsprocedure terugtrok. CAF uit Spanje mocht de nieuwe sprinters uiteindelijk bouwen.

Contract opgeschort
De NS zegt in een reactie tegen de redactie van RTL Nieuws: “NS neemt dit signaal zeer serieus en heeft daarom per direct het contract met deze consultant opgeschort en hem de toegang tot het pand en de IT-systemen ontzegd. (…) Onderzoek vindt plaats onder leiding van een externe advocaat. Hierbij wordt gekeken naar alle werkzaamheden die deze consultant over de afgelopen jaren voor NS heeft verricht.”

Openbaar Ministerie
De NS meldt verder: “Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zal NS zich beraden op nader te nemen maatregelen. Indien daar aanleiding toe is, zal het dossier worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie.”

Fyra
Richard de L. raakte eerder om andere redenen al in opspraak. Hij hield namens de NS toezicht op de bouw van de Fyra in Italië en twitterde over zijn ontspannen verblijf daar. Ook schreef hij in 2013 namens de NS en de Belgische spoorwegen een brief, waarin stond dat de Fyra’s ondanks alle mankementen gewoon zouden worden afgenomen. Een week later viel de trein letterlijk uit elkaar en trokken de Belgen zich terug uit het project.

Intern onderzoek Bombardier
Treinbouwer Bombardier meldt aan RTL Nieuws: “Omkoping wordt niet getolereerd door Bombardier en is in strijd met onze ethische gedragscode. Onze wereldwijde bedrijfsstructuur houdt zich aan alle toepasselijke wetten. We zullen een intern onderzoek instellen naar aanleiding van de beschuldigingen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres