Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mogelijk ongelijk speelveld IT-aanbesteding Gelderland

De provincie Gelderland heeft bij zijn aanbesteding voor de selectie van een IT-uitbestedingsadviseur mogelijk de partij Quint Wellington Redwood bevoordeeld. De provincie heeft zich bij de aanbesteding laten leiden door, de in Nederland weinig bekende methodiek, IAOP. Quint is het enige Nederlandse managementadviesbureau dat hiermee veel ervaring heeft. Quint heeft dan ook de aanbesteding gewonnen. Zowel de provincie als de IT-uitbestedingsadviseur willen niet aangeven waar de keuze voor IAOP vandaan komt.

Tevens was Quint betrokken bij het voortraject van de aanbesteding, waar de partij meehielp bij het opstellen van de business case voor IT-outsourcing, schrijft Computable. De provincie stelt dat Quint geen voorsprong heeft gehad op andere inschrijvers in het aanbestedingstraject. Per 1 september ondersteunt Quint Gelderland bij de uitbesteding van de IT-omgeving. Het contract heeft een waarde van ruim vier ton.

Level playing field
Begin 2015 maakte de provincie zijn sourcingstrategie bekend. Voor het opstellen van de businesscase werd gebruik gemaakt van de expertise en de tools van Quint. In het strategisch plan kiest de provincie ervoor op alle ICT-diensten ‘buiten de deur’ te plaatsen. Het aanstellen van een ICT-regieorganisatie is dan de enige keuze.

De provincie vindt niet dat Quint niet had mogen meedoen vanwege zijn voorkennis. “Als een aanbesteder zorg draagt voor een ‘level playing field’, dan is er aanbestedingstechnisch geen belemmering om dit zo te doen”, laat woordvoerster Loes Phoelich aan Computable weten. “Wij hebben in de aanbesteding alle beschikbare informatie gedeeld, waardoor er geen sprake was van een voorsprong op andere inschrijvers.”

IAOP of gelijkwaardig
In de eisen, die aan de adviseur werden gesteld, werd ‘ten minste drie jaar ervaring met een gestandaardiseerde methodiek voor het outsourcen van ICT-dienstverlening (IAOP of gelijkwaardig)’ gevraagd. Het certificaat COP (Certified Outsourcing Professional), dat IAOP uitgeeft in het kader van de methodiek, is in Nederland aan zo’n dertig professionals uitgereikt. Hiervan werkt meer dan de helft bij Quint. IAOP is volgens de concurrenten van Quint nog nooit binnen de Nederlandse overheid toegepast.

De zegsvrouw van de provincie is het hier niet mee eens. “In de aanbesteding hebben wij aangegeven ‘IAOP of gelijkwaardige standaard’. Daarmee was er ruimte voor alle partijen om mee te doen in de aanbesteding.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres