Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mogelijke fraude deal Ordina en Openbaar Ministerie

Er is mogelijk sprake van fraude bij het afsluiten van een ICT-contract tussen het Openbaar Ministerie en leverancier Ordina. [slide]Dat blijkt uit onderzoek van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en Fox-IT, uitgevoerd in opdracht van Ordina zelf, zo schrijft het NRC. Het onderzoek is ingesteld, naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Zembla in oktober.  

In het afgesloten contract tussen Ordina en het OM in 2009 is er volgens het onderzoek van de advocaten: “een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid.” De raad van bestuur van Ordina reageert: “Na voorlopige gunning van de aanbesteding aan Ordina lijkt een medewerker van de klant aan Ordina verzocht te hebben om de prijsstelling van de offerte aan te passen. Vervolgens lijkt die prijsstelling bij de offerte inderdaad te zijn gewijzigd. Op die basis is de raamovereenkomst uiteindelijk gesloten.”

Reactie raad van bestuur
Volgens Ordina zijn er geen aanwijzingen dat er structurele onregelmatigheden plaats hebben gevonden bij het ICT-bedrijf. De raad van bestuur reageert via een persbericht: “Niets is gebleken van een praktijk van excessief relatiebeheer, zoals dure geschenken of buitensporige evenementen. Ook zijn geen aanwijzingen aangetroffen van omkoping of ongeoorloofde afstemming met concurrenten.”

Verdachte opdrachten
Het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek deed in eerste instantie onderzoek naar de zes door het televisieprogramma aangebrachte cases. Tijdens het onderzoek kwamen er nog twee andere ‘verdachte’ opdrachten aan het licht, waaronder het ICT-contract tussen het OM en Ordina. In totaal zijn er in zes maanden anderhalf miljoen data-items (uit 2005-2010) onderzocht en ongeveer 65 interviews gehouden. Het gaat om acht aanbestedingen en opdrachten van de overheid die onder de loep zijn genomen.

Uitzending Zembla
Zembla wijdt woensdag overigens opnieuw een uitzending aan de omstreden aanbestedingen. Ordina komt in die uitzending niet aan het woord, omdat er naar eigen zeggen nog een intern onderzoek liep. Het bedrijf heeft buiten de uitzending wel op vragen van de programmamakers gereageerd. Ordina heeft naar aanleiding van het onderzoek nu opnieuw contact opgenomen met het OM.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link