Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Monika Chao: 'Stop met geïntegreerde contracten'

Rijkswaterstaat moet stoppen met het automatisch aanbesteden van geïntegreerde contracten. Dat stelde hoogleraar Bouwrecht Monika Chao onlangs in haar afscheidsrede: “Het experiment heeft niet gebracht wat ervan werd gehoopt en kan als mislukt worden beschouwd.”

Volgens Chao is het grootste probleem van geïntegreerde contracten dat de prijs veel te snel wordt vastgesteld, zo is te lezen op Cobouw. “Dat legt grote risico’s bij de markt. Onverantwoord.” Wat haar betreft zijn er genoeg voorbeelden van projecten waarbij marktpartijen in de knel zijn gekomen door te kiezen voor een contractvorm, waarbij ontwerp en uitvoering aan elkaar werden gekoppeld; het Zuidasdok, de Botlekbrug, zeesluis IJmuiden, knooppunt Hoevelaken en de Twentekanalen. “Complexe bouwprojecten zijn dan ook niet geschikt om regie en risico’s bij de markt te leggen.”

Verkeerde intentie

Eind vorige eeuw werden geïntegreerde contracten in Nederland geïntroduceerd. Dit fenomeen was overgewaaid uit Engeland. “In Nederland werd ‘markt, tenzij’ ingegeven door bezuinigingen bij Rijkswaterstaat”, aldus Chao. “Dat is de verkeerde intentie om een nieuw model te introduceren.” Bovendien werd volgens haar toen al gewaarschuwd voor het prijsprobleem: “Die waarschuwing is genegeerd, maar wel uitgekomen. Dat is toch zuur.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres