Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
03
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Inkoop
Soort:

Nederlands busvervoer verduurzaamt snel

Nederlands busvervoer verduurzaamt snel

QBuzz heeft 164 elektrische bussen besteld. Deze zullen vanaf december dit jaar ingezet in Groningen en Drenthe. Daarmee wordt de snelle verduurzaming in het Nederlandse busvervoer nogmaals bevestigd. Het aantal emissie-vrije bussen in Nederland verdubbelde vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor, volgens kennisplatform CROW.

Met de aanschaf van de elektrische bussen geeft QBuzz invulling aan de aanbesteding van het OV Bureau Groningen Drenthe. Dat stelde dat het openbaar vervoer moest verduurzamen. Ook dat past in een trend. Wijnand Veenman, hoogleraar Openbaar Vervoer aan de TU Delft laat tegenover RTL weten dat de verduurzaming van het Nederlandse busvervoer een poldersucces is. “Provincies en vervoerdersregio’s hebben er samen voor gezorgd dat dit snel gaat.”

Biodiesel
In Groningen en Drenthe beschikt QBuzz nu over 400 bussen. Iets minder dan de helft daarvan is elektrisch, de rest rijdt op synthetisch biodiesel, wat eveneens duurzamer is dan ‘gewoon’ benzine. Volgens het OV-bureau zal vanaf december 2019, wanneer de nieuwe bussen geleverd worden, de CO2-uitstoor van het busvervoer in de regio 90% dalen.

Uitstootvrij
In de komende paar jaar zal het verduurzaming van het busvervoer waarschijnlijk alleen maar verder toenemen. Vanaf 2025 mogen busvervoerders immers alleen nog maar emmissie-vrije bussen inkopen, terwijl vanaf 2030 ook alle bussen die daadwerkelijk rondrijden uitstootvrij moeten zijn.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.