Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlands busvervoer verduurzaamt snel

QBuzz heeft 164 elektrische bussen besteld. Deze zullen vanaf december dit jaar ingezet in Groningen en Drenthe. Daarmee wordt de snelle verduurzaming in het Nederlandse busvervoer nogmaals bevestigd. Het aantal emissie-vrije bussen in Nederland verdubbelde vorig jaar ten opzichte van het jaar ervoor, volgens kennisplatform CROW.

Met de aanschaf van de elektrische bussen geeft QBuzz invulling aan de aanbesteding van het OV Bureau Groningen Drenthe. Dat stelde dat het openbaar vervoer moest verduurzamen. Ook dat past in een trend. Wijnand Veenman, hoogleraar Openbaar Vervoer aan de TU Delft laat tegenover RTL weten dat de verduurzaming van het Nederlandse busvervoer een poldersucces is. “Provincies en vervoerdersregio’s hebben er samen voor gezorgd dat dit snel gaat.”

Biodiesel
In Groningen en Drenthe beschikt QBuzz nu over 400 bussen. Iets minder dan de helft daarvan is elektrisch, de rest rijdt op synthetisch biodiesel, wat eveneens duurzamer is dan ‘gewoon’ benzine. Volgens het OV-bureau zal vanaf december 2019, wanneer de nieuwe bussen geleverd worden, de CO2-uitstoor van het busvervoer in de regio 90% dalen.

Uitstootvrij
In de komende paar jaar zal het verduurzaming van het busvervoer waarschijnlijk alleen maar verder toenemen. Vanaf 2025 mogen busvervoerders immers alleen nog maar emmissie-vrije bussen inkopen, terwijl vanaf 2030 ook alle bussen die daadwerkelijk rondrijden uitstootvrij moeten zijn.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link