Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Nederlandse windparken hebben nog subsidie nodig

Eneco denkt niet dat windparken voor de kust van Nederland nu al zonder subsidie kunnen worden aangelegd. Dat zegt Kees-Jan Rameau, lid van de raad van bestuur van Eneco. Toch zijn enkele internationale bedrijven geïnteresseerd in de subsidieloze aanbesteding van de Nederlandse windparken. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Eneco won vorig jaar samen met Shell, Van Oord en Mitsubishi de laatste grote aanbesteding voor een windpark op zee voor de Nederlandste kust. De bedrijven kregen voor deze aanbesteding nog subsidie. Op 15 december start de inschrijving op de aanbesteding voor windpark Hollandse Kust Zuid I + II. Hier kunnen alleen subsidievrije biedingen worden gedaan.

Prijs moet dalen
Of Eneco een bod doet voor dit windpark, wil Rameau niet zeggen. Hij verwacht wel dat Nederland nog niet klaar is voor subsidievrije biedingen voor offshore windparken. Volgens hem zouden bij de huidige stroomprijzen de prijzen voor offshore wind, vergeleken met de laatste Borssele-tender, in één jaar nog eens met 40 procent moeten dalen. Rameau vindt dat geen realistische verwachting.

Energie Baden-Württemberg
Toch zijn bedrijven geïnteresseerd in de subsidieloze aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust Zuid. Zo lijkt het Duitse energiebedrijf Energie Baden-Württemberg (EnBW) te gaan deelnemen aan de aanbesteding. Het bedrijf heeft speciaal hiervoor een bv in Nederland opgericht. Eerder dit jaar won het Duitse bedrijf ’s werelds eerste subsidieloze aanbesteding van Duitsland.

Statoil
Ook het Noorse Statoil overweegt om volgende maand deel te nemen aan de aanbesteding voor het windpark voor de Nederlandse kust. Volgens bestuursvoorzitter Eldar Saetre is het bedrijf ‘heel dichtbij’ het punt gekomen dat het windparken zonder subsidie kan aanleggen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.