Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuw dieptepunt conflict Heijmans en Noord-Holland

Het conflict tussen het bouwbedrijf Heijmans en de provincie Noord-Holland over de N23 heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Noord-Holland weigert nog langer voor het project, wat ernstig vertraagd is, te betalen. Als reactie daarop heeft bouwbedrijf Heijmans het werk aan de zogeheten Westfrisiaweg volledig neergelegd, meldt Financieel Dagblad. De laatste werkzaamheden, zodat de verkeerssituatie veilig wordt achtergelaten, zijn maandag verricht.

Vorige week maakte Heijmans bekend dat de werkzaamheden voor alle werkvakken bij het project worden neergelegd. Eerder zou Heijmans alleen het werk neerleggen waarbij de werkvakken een verschil van inzicht hadden met de provincie Noord-Holland en waar ze niet voor wilden betalen. Maar de provincie Noord-Holland heeft besloten om nu ook niet meer te betalen voor de werkzaamheden waar wel overeenstemming over is.

Ongebruikelijk
Het is ongebruikelijk dat het werk wordt stilgelegd bij zo’n groot project. Dit geeft aan dat er sprake is van verstoorde verhoudingen. De verhoudingen hadden al een deuk opgelopen, omdat het werk aan de Wilhelminasluis in Zaandam eerder al was stilgelegd, in afwachting van een oplossing voor een conflict over de bodemgesteldheid. Op delen van het project bleek de bodem namelijk zachter te zijn dan dat er in de aanbesteding aangegeven werd. Ook de informatie over kabels en leidingen zou niet helemaal kloppen.

Reden
Dat is volgens het bouwbedrijf dus de reden dat er sprake is van extra werk, extra kosten, extra planning en een latere opleverdatum. Ook moet dit nog vastgelegd worden in de nog niet getekende uitvoeringsovereenkomst. De provincie zegt echter dat het risico bij Heijmans ligt. Deze zaak loopt inmiddels bij de Raad van Arbitrage van de Bouw.

Betalingen
Volgens Heijmans werden ze vanwege het conflict al niet meer betaald voor werkvakken waar het bodemgesteldheidsprobleem speelt, maar nu alle betalingen zijn opgeschort naar 22 augustus, is het werk in zijn geheel neergelegd. Wanneer het werk hervat wordt, is nog niet bekend.
Een woordvoerder van de provincie stelt dat het opschorten van de alle betalingen niets met het probleem rondom de bodemgesteldheid te maken heeft. Het gaat, volgens de provincie, namelijk om het ontbreken van een einddatum. Als Heijmens niet met een planning komt, wil en kan de provincie niet overgaan tot betaling.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres