Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuw plan van aanpak duurzame inkoop

De ministerraad heeft ingestemd met een nieuw plan van aanpak om de inkoop door overheden duurzamer te maken. Het plan moet inkopers bij de Rijksoverheid en andere overheden eenduidige criteria en instrumenten geven om maatschappelijk verantwoord in te kopen.

Jaarlijks kopen alle overheden voor ongeveer 60 miljard euro in. Hiervan wordt circa 10 miljard uitgegeven door de Rijksoverheid en 50 miljard door andere overheden. Het plan van aanpak richt zich op alle overheden en beoogt de samenwerking tussen overheden te versterken. Het plan gaat daarbij wel uit van de eigen verantwoordelijkheid van overheden.

Uitdagen leveranciers
Bij deze aanpak hoort onder andere het uitdagen van leveranciers om meer duurzame producten en diensten te leveren. De mogelijkheden die worden aangereikt zijn bijvoorbeeld: het aanbesteden op basis van ambities, dialoog met de markt, gericht gebruik van gunningscriteria, uitgaan van levensduurkosten en vaker kiezen voor een functionele uitvraag.

Effect op milieu
Bij maatschappelijk verantwoord inkopen worden producten en diensten getoetst op het effect dat ze hebben op bijvoorbeeld het milieu, de welvaart en de gezondheid. Criteria als duurzaam grondstoffengebruik, de uitstoot van broeikasgassen en sociale voorwaarden worden daarmee onderdeel van het inkoopbeleid.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link