Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Nieuwe aanbestedingswet blokkeert innovatie”

“De nieuwe aanbestedingswet pretendeert innovaties mogelijk te maken, maar zal juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. Innovaties koop je niet in, die ontwikkel je samen”, stelt Staf Depla, wethouder Economie, Werk en Inkoop van gemeente Eindhoven. “Ik heb onze inkooppraktijk in Eindhoven naast de nieuwe aanbestedingswet gehouden en maak me flinke zorgen. De nieuwe wet, maakt het voor overheden complex om innovaties in te kopen.”

Volgens Depla moet er volgens de nieuwe wet eerst vooraf vastgelegd worden hoe het innovatieve product er precies uit moet gaan zien. “Tijdens de aanbesteding bewaken de juristen uiteraard dat we daar geen millimeter van afwijken. Dit biedt geen enkele ruimte om tijdens het ontwerpen samen met bedrijven nieuwe inzichten en slimme ideeën te verwerken. Innovatieve bedrijfjes krijgen zo geen poot aan de grond”, aldus de wethouder in haar column op FD.nl.

In concurrentie stellen
“Ten tweede moeten we ‘in concurrentie stellen’ conform het Europees verdrag. Zelfs als een product of dienst nog geen directe concurrent kent. Innovatie betekent echter gaan waar nog geen ander is geweest. Natuurlijk moeten we aantonen dat het innovatiepotentieel een significante bijdrage levert aan bijvoorbeeld de Europese doelstellingen. Maar het is onnodig rigide om het optreden als ‘launching customer’ door een overheidspartij per definitie te verbieden op grond van het gelijkheids- en transparantiebeginsel.”

Onvoorspelbaarheid
“Bovendien: welke startups willen hun geheimen tevoren openbaar maken?”, vraagt Depla zich af. “Het risico is dan groot dat een ander bedrijf met hun vinding de aanbesteding wint. We frustreren zo de broodnodige innovatie van diensten en producten in onze steden.” De columnist ziet uitdagingen op het gebied van mobiliteit, veiligheid, energie, duurzaamheid en onderwijs. “Er is ruimte nodig om samen te experimenteren. Innovaties zijn per definitie nieuw en hierdoor tot een bepaalde hoogte onvoorspelbaar. Het gaat om het samen ontwikkelen van toekomstige oplossingen voor toekomstige problemen”, aldus Depla.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 4 december 2015 18:00 uur

Hier botsten twee systemen op elkaar. Het formele systeem dat gebaseerd is op controle vooraf en het nieuwe informele innovatiesysteem dat alleen kan ontstaan als je samen tijdens de uitvoering verder kunt ontwikkelen en bijsturen. Feitelijk staat dit haaks op elkaar. De overheid als launching customer? Ze willen heel graag en zeggen dat ook, maar als het over inkoop of aanbesteding gaat, moet van tevoren alles bekend zijn. Dat werkt dus niet. Om dit fundamenteel te veranderen zou je het hele aanbestedingsproces eerst samen met moeten ontwikkelen, in plaats van éénzijdig opleggen op basis van oude uitgangspunten. Volgens mij zijn ze daar in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam al mee bezig, vanuit een nieuwe inkoopcommunity. Dit kun je dus niet centraal opleggen vanuit een systeem dat vooral zichzelf in stand wil houden. Wanneer worden die wetmakers nu eens wakker?

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres