Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe aanbestedingswet nog weinig effect

MKB-bedrijven maken ondanks de nieuwe aanbestedingswet nauwelijks kans op overheidsopdrachten. De wet heeft wel geleid tot eerlijkere competitie en meer uniformiteit in de aanbestedingsprocedures.

De aanbestedingswet, die 1 april 2013 van kracht ging, moet zowel grote bedrijven als MKB-bedrijven een eerlijke kans geven op het verkrijgen van overheidsopdrachten. Maar wat blijkt: met name kleine ondernemers in de grond-, weg- en waterbouw hebben geen grotere kans gehad op het verkrijgen van overheidsopdrachten. Dit blijkt uit een onderzoek dat brancheorganisatie MKB-infra heeft uitgevoerd naar aanleiding. De wet heeft volgens het onderzoek wel geleid tot meer uniformiteit in de aanbestedingsprocedures.

EMVI
In de huidige situatie wordt minder dan de helft van de onderhandse aanbestedingen gegund op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Uit het onderzoek blijkt dat opdrachtgevers nu nog steeds regelmatig de voorkeur geven aan de inschrijver met de laagste prijs. Bij bijna één op de vijf opdrachtgevers komt de inschrijver met de laagste prijs nog steeds als winnaar uit de bus. Dit terwijl in de nieuwe aanbestedingswet is opgenomen dat de kwaliteit van het werk zwaarder moet wegen dan de prijs.

MKB gesplitst in twee kampen
Opdrachtgevers en werknemers worstelen nog flink met de nieuwe aanbestedingswet. Dit resulteert in twee verschillende kampen: een positieve en een negatieve. De positieve reacties op de nieuwe wet hebben te maken met de uniformiteit in aanbestedingsprocedures en de eerlijkheid van de concurrentie. Meer bedrijven krijgen de kans om een inschrijving te winnen dan eerder het geval was. Gemeenten zorgen over het algemeen voor de negatieve reacties. Door de eisen in verhouding tot de opdracht zien veel MKB-bedrijven geen kans om een opdracht te winnen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 21 november 2013 20:48 uur

"Bij bijna één op de vijf opdrachtgevers komt de inschrijver met de laagste prijs nog steeds als winnaar uit de bus. Dit terwijl in de nieuwe aanbestedingswet is opgenomen dat de kwaliteit van het werk zwaarder moet wegen dan de prijs." Dit is de quote die in het artikel staat. Het artikel wekt de verwachting dat een goede kwaliteit niet gepaard kan gaan met een lage prijs. Ook niet bekend is wat de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit is geweest. Zoals de cijfers nu zijn weergegeven kun je er naar mijn idee weinig conclusies aan verbinden. In het begin van het artikel staat dan kleine ondernemers geen grotere kans hebben gehad op het verkrijgen van overheidsopdrachten terwijl in de laatste alinea staat "meer bedrijven krijgen de kans om een inschrijving te winnen dan eerder het geval was". Wat is nu juist? Hebben bedrijven nu wel of niet een grotere kans gekregen op het winnen van een opdracht? Ik weet het niet meer na het lezen van dit artikel.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres