Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe aanbestedingswet werpt vruchten af

Anderhalf jaar na de invoering van de nieuwe aanbestedingswet, merken kleine en middelgrote aannemers in de bouwnijverheid dat de regels beginnen te werken. [slide] De overheid is transparanter over het aanbestedingsproces en biedt kleinere bedrijven meer kans door opdrachten minder te clusteren, zo blijkt uit de derde halfjaarlijkse monitor van de nieuwe aanbestedingswet.

De overheid maakt vaker dan in het verleden de prijs openbaar, waarvoor zij projecten gunnen aan bedrijven. Bovendien wordt de kwaliteit van de offertes belangrijker gevonden dan de prijs. Dit was ook een van de doelstellingen van de nieuwe wet.

Minder geclusterd
Een ander doel van de wet is dat midden- en kleinbedrijf meer kansen krijgen op overheidsopdrachten. Overheden bieden opdrachten minder geclusterd aan en dit geeft kleinere bedrijven meer kans.

Invloed Europese richtlijn
Voorzitter Daan Stuit van de ondernemersorganisatie MKB Infra stelt tegenover het Financieel Dagblad dat de nieuwe Europese richtlijn van overheidsbestedingen hierop van invloed is. ‘Die richtlijn verplicht om bijna iedere opdracht, die op valt te delen, ook moet worden opgedeeld.’

Hoge offertekosten
De hogere kosten voor het maken van een offerte, die ontstaan door de nieuwe wetgeving, blijft wel een aandachtspunt. Volgens de nieuwe aanbestedingswet geldt het ‘EMVI-tenzij’- principe. De overheid moet de opdracht gunnen op basis van de Economische Meest Voordelige Inschrijving, tenzij er goede argumenten zijn waarom toch op de laagste prijs wordt gegund. Door EMVI stijgen de offertekosten met gemiddeld 46%.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres