Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
03
18
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Nieuwe bekostigingsvorm in Groningse Wmo-aanbesteding

Nieuwe bekostigingsvorm in Groningse Wmo-aanbesteding

Groningen wil een nieuwe manier van bekostiging introduceren in de Wmo. Het college bereidt een aanbesteding voor, waarbij overgestapt wordt naar een bekostiging per stadsdeel met een budgetplafond. Met de plannen wil wethouder Ton Schroor de stijging van de Wmo-kosten beteugelen en zorgaanbieders prikkelen om efficiënter te gaan werken. Ook moet de kwaliteit van de ingekochte zorg op deze manier verbeterd worden, schrijft Binnenlands Bestuur.

Bij de vorige aanbesteding zijn 127 partijen gecontracteerd via de open house-methode. Elke zorgaanbieder had daarbij een nul-urencontract. Daardoor hadden zij er belang bij om zoveel mogelijk cliënten te trekken om geïndiceerde zorg aan te leveren. Dit zorgde ervoor dat de kosten elk jaar verder opliepen.

Torenhoge kosten voorkomen
Om de torenhoge kosten dit keer te voorkomen wil de wethouder de stad in vier gebieden opdelen en elk gebied een vast budget geven. Elk stadsgebied krijgt een hoofdaannemer die voor dat budget alle benodigde zorg gaat leveren. Schroor verwacht dat dit ervoor gaat zorgen dat zorgaanbieders efficiënter gaan werken, meer innovatie doorvoeren en onderling samenwerken.

Maatwerk voorop
Groningen wil ook dat de zorg niet meer per indicatie met een vaststaand aantal uren wordt geleverd. In plaats daarvan moet het leidend worden hoeveel behoefte aan zorg een cliënt per periode heeft. Dat kan de ene week meer zijn dan de andere week. Op die manier wil Schroor flexibeler en beter maatwerk kunnen leveren. Voor de vier stadsgebieden samen wordt 13,5 miljoen euro uitgetrokken.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.