Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe bekostigingsvorm in Groningse Wmo-aanbesteding

Groningen wil een nieuwe manier van bekostiging introduceren in de Wmo. Het college bereidt een aanbesteding voor, waarbij overgestapt wordt naar een bekostiging per stadsdeel met een budgetplafond. Met de plannen wil wethouder Ton Schroor de stijging van de Wmo-kosten beteugelen en zorgaanbieders prikkelen om efficiënter te gaan werken. Ook moet de kwaliteit van de ingekochte zorg op deze manier verbeterd worden, schrijft Binnenlands Bestuur.

Bij de vorige aanbesteding zijn 127 partijen gecontracteerd via de open house-methode. Elke zorgaanbieder had daarbij een nul-urencontract. Daardoor hadden zij er belang bij om zoveel mogelijk cliënten te trekken om geïndiceerde zorg aan te leveren. Dit zorgde ervoor dat de kosten elk jaar verder opliepen.

Torenhoge kosten voorkomen
Om de torenhoge kosten dit keer te voorkomen wil de wethouder de stad in vier gebieden opdelen en elk gebied een vast budget geven. Elk stadsgebied krijgt een hoofdaannemer die voor dat budget alle benodigde zorg gaat leveren. Schroor verwacht dat dit ervoor gaat zorgen dat zorgaanbieders efficiënter gaan werken, meer innovatie doorvoeren en onderling samenwerken.

Maatwerk voorop
Groningen wil ook dat de zorg niet meer per indicatie met een vaststaand aantal uren wordt geleverd. In plaats daarvan moet het leidend worden hoeveel behoefte aan zorg een cliënt per periode heeft. Dat kan de ene week meer zijn dan de andere week. Op die manier wil Schroor flexibeler en beter maatwerk kunnen leveren. Voor de vier stadsgebieden samen wordt 13,5 miljoen euro uitgetrokken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres