Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Nieuwe biobrandstof geen kans in aanbesteding Groningen

Nieuwe biobrandstof geen kans in aanbesteding Groningen
Foto: Pixabay

Negen gemeenten, waaronder Groningen, geven alternatieve brandstoffen bij de brandstofaanbesteding geen kans. Waarom is niet duidelijk. Er is namelijk wel een nieuwe biobrandstof waar vanuit de markt positief op gereageerd wordt. Dat meldt het Dagblad Van Het Noorden (DVHN).

DVHN oppert dat Groningen en andere gemeenten biobrandstoffen niet betrekken in hun aanbesteding vanwege de slechte reputatie. Biobrandstoffen zouden namelijk extra CO2 uitstoten, een hoger energieverbruik hebben en de prestatie van de motoren zouden achteruit gaan. Echter, er is een ‘tweede generatie’ biobrandstof op de markt: renewable brandstof. Deze biobrandstof is afkomstig uit afvalstromen van onder andere de papier- en pulpindustrie. Autofabrikanten en transportbedrijven hebben laten weten dat de motor op deze biobrandstof goed loopt.

Gemiste kans
Het probleem is, volgen het dagblad, dat Groningen en de andere gemeenten de nieuwe biobrandstof geen kans geven. In plaats daarvan vragen ze naar Diesel. De leveranciers van de geavanceerde biobrandstoffen zien dit als een gemiste kans. Al helemaal omdat de gemeenten wel de mond vol hebben van verduurzamen. Zo wil Groningen in 2035 de duurzaamste (energieneutrale) stad zijn en zich honderd procent gaan inzetten voor duurzaam inkopen.

Soortgelijke aanbesteding
Amsterdam deed eerder dit jaar ook een soortgelijke brandstofaanbesteding waarbij diesel de voorkeur had. Na verschillende raadsvragen trok de gemeente de aanbesteding in en kregen alternatieve brandstoffen alsnog een kans.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.