Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe biobrandstof geen kans in aanbesteding Groningen

Negen gemeenten, waaronder Groningen, geven alternatieve brandstoffen bij de brandstofaanbesteding geen kans. Waarom is niet duidelijk. Er is namelijk wel een nieuwe biobrandstof waar vanuit de markt positief op gereageerd wordt. Dat meldt het Dagblad Van Het Noorden (DVHN).

DVHN oppert dat Groningen en andere gemeenten biobrandstoffen niet betrekken in hun aanbesteding vanwege de slechte reputatie. Biobrandstoffen zouden namelijk extra CO2 uitstoten, een hoger energieverbruik hebben en de prestatie van de motoren zouden achteruit gaan. Echter, er is een ‘tweede generatie’ biobrandstof op de markt: renewable brandstof. Deze biobrandstof is afkomstig uit afvalstromen van onder andere de papier- en pulpindustrie. Autofabrikanten en transportbedrijven hebben laten weten dat de motor op deze biobrandstof goed loopt.

Gemiste kans
Het probleem is, volgen het dagblad, dat Groningen en de andere gemeenten de nieuwe biobrandstof geen kans geven. In plaats daarvan vragen ze naar Diesel. De leveranciers van de geavanceerde biobrandstoffen zien dit als een gemiste kans. Al helemaal omdat de gemeenten wel de mond vol hebben van verduurzamen. Zo wil Groningen in 2035 de duurzaamste (energieneutrale) stad zijn en zich honderd procent gaan inzetten voor duurzaam inkopen.

Soortgelijke aanbesteding
Amsterdam deed eerder dit jaar ook een soortgelijke brandstofaanbesteding waarbij diesel de voorkeur had. Na verschillende raadsvragen trok de gemeente de aanbesteding in en kregen alternatieve brandstoffen alsnog een kans.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres