Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nieuwe schepen Rijkswaterstaat voorlopig onbruikbaar

Door ontwerpfouten kunnen drie gloednieuwe schepen, bedoeld voor de Rijksrederij, niet gebruikt worden. De schepen liggen onder meer te diep in het water, waardoor ze niet overal ingezet kunnen worden. Het is vooralsnog onduidelijk wie voor deze fouten verantwoordelijk is, de opdrachtgever (Rijkswaterstaat) of de aannemer (scheepswerf Bijlsma Wartena).

Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat schepen Rijkswaterstaat 26 miljoen euro kostten. Het nieuwsmedium stelt voorts dat de problemen tijdens de bouw ontstonden, toen bleek dat de eisen waaraan de schepen moesten voldoen niet gehaald zouden worden. Als gevolg hiervan werden aanpassingen doorgevoerd, die grotere gevolgen hadden dan verwacht.

Veiligheid
De schepen kunnen door te diepe ligging niet genoeg brandstof, voedsel en andersoortige lading meenemen om langer op zee te blijven, zoals wel de bedoeling was. Daarnaast kunnen ze niet varen in ondiepe binnenwateren, of in zeeën waar de waterstanden te veel schommelen. Bovendien is er nog een ontwerpfout; de stuurman kan niet goed zien wat er aan de dek gebeurt. Daardoor zou de veiligheid in het geding komen.

Check
Het gebrek aan zichtbaarheid kan door een verandering in het ontwerp opgelost worden. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel dit gaat kosten. Voor de diepe ligging is vooralsnog geen oplossing voor handen. Rijkswaterstaat en Bijlsma Wartena doen hier nu samen onderzoek naar. Daarnaast worden maatregelen genomen om fouten in de toekomst te voorkomen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft laten weten dat plannen voor nieuwe schepen nog eens grondig gecheckt zullen worden, voordat bedrijven zich mogen inschrijven voor de bouw ervan.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres