Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nog geen afspraken over uitbesteding beveiliging staatsgeheim

Het Ministerie van Defensie heeft nog steeds geen afspraken kunnen maken met het IT-bedrijf Fox-IT over de zeggenschap van de beveiliging van de Nederlandse staatsgeheimen. Fox-IT is inmiddels in handen van het Britse NCC, waardoor er getwijfeld wordt of de nationale veiligheid niet in gevaar is gekomen. Dat meldt NRC.

De Nederlandse overheid leunt sterk op het Delftse Fox-IT als het gaat om de digitale beveiliging van staatsgeheimen. Al langere tijd waarschuwen veiligheidsexperts dat de nationale veiligheid in gevaar komt als Nederland afhankelijk is van één (IT-)aanbieder, zeker als de aanbieder in buitenlandse handen valt. Eind 2015 gebeurde dit toen Fox-IT bij een overname in handen van de Britse investeerdersgroep NCC viel. Er wordt nu getwijfeld of de Nederlandse staatsgeheimen nog wel veilig zijn voor de Britse geheime dienst. De regering wilde daarom meer zeggenschap bij Fox Crypto, het bedrijfsonderdeel dat de staatsgeheimen beveiligt. Het Ministerie van Defensie is daarover sinds anderhalf jaar in overleg met het IT-bedrijf, maar komt in die onderhandelingen geen stap verder.

Bezwaren
Het Ministerie van Defensie wil bijvoorbeeld als eerste aandelen kunnen kopen bij de verkoop van Fox Crypto. Daarnaast schreef Defensie in mei vorig jaar aan Fox-IT dat het Fox Crypto voortaan alleen nog na instemming van het ministerie mocht verkopen, fuseren, of nieuwe bestuurders benoemen. Dit zou ook in de bedrijfsstatuten moeten worden vastgelegd. Het overkoepelende bedrijf van Fox-IT, NCC, heeft hier bezwaar tegen, waardoor dat nog niet is gebeurd. Wat die bezwaren zijn, wil een woordvoerder niet tegen NRC zeggen.

Verzwakte positie
Een van de redenen voor de langdurige onderhandeling, is dat de positie van de overheid in de onderhandeling wordt verzwakt. De relatie met Fox-IT kan namelijk niet in korte tijd worden overgedragen aan een alternatieve aanbieder. Fox-IT is erg gespecialiseerd en op zoek gaan naar een ander bedrijf ligt, vanwege de aard van de te beveiligen informatie, zeer gevoelig. Daarnaast heeft Fox-IT de Nederlandse overheid ook nodig, meldt FD. 90 procent van de inkomsten bij de afdeling Crypto is afkomstig van de overheid.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres