Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nooit eerder zoveel faillissementen

Tot en met eind september dit jaar zijn er 6289 faillissementen uitgesproken. 29 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar verwacht Graydon 8300 faillissementen tegen 6841 in 2002.

Daarnaast maakten de eerste negen maanden van dit jaar 7987 particulieren en ondernemers met een eenmanszaak gebruik van de schuldsaneringsregeling. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar. Onderzoeker R.J. Blom van Graydon verwacht uiteindelijk zo?n 11.000 schuldsaneringen. Daarbij tekent hij aan dat in 25 procent van de gevallen het om ondernemers met een eenmanszaak gaat. Voordat de schuldsaneringsregeling bestond. zouden die in de faillissementen worden geregistreerd.
Van al deze faillissementen en schuldsaneringen valt 10 procent in de sector bouw. Zo?n 40 procent is zzp?er. nog eens 16 procent heeft ??n personeelslid. Bij de grote bedrijven is het aantal faillissementen gering. Bij bedrijven met meer dan honderd man personeel gaat het om een 0.5 procent.
Volgens Blom is het verband tussen het aantal faillissementen en de afgekoelde economie slechts gering. ?Al in 1992 heb ik onderzoek gedaan onder curatoren. Toen al was bekend dat faillissementen weinig met de economie te maken hebben maar veel meer met ondernemerschap.?

Starters
Hij vindt dan ook nu nog dat de oorzaak moet worden gezocht in de golf van nieuwe bedrijven die in de periode 2000-2002 het licht zag. In die periode telde ons land maar liefst 186.000 starters. Toen enkele jaren terug de afschaffing van de Vestigingswet in discussie was. heeft Blom al gewaarschuwd voor een toenemend aantal faillissementen als gevolg van mindere eisen aan algemene ondernemersvaardigheden en vakkennis. ?Nu zie je het resultaat ervan?. aldus Blom.
Het leeuwendeel van de faillissementen komt voor rekening van de kleinere. jonge bedrijven. Deze ondernemers laten wel hoge schulden na. Blom verwacht dat de directe schade dit jaar oploopt naar zo?n 3.5 miljard euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link