Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
De provincie Noord-Brabant is voor de derde keer uitgeroepen tot de meest duurzame aanbesteder. Rijkswaterstaat en de gemeente Assen kwamen uit op plaats twee en drie. Wel wordt de kloof tussen aanbestedende diensten die goed en slecht presteren steeds groter, concludeert organisator Bouwend Nederland.
Bouwend Nederland zet elk jaar de 25 meest duurzame aanbesteders op een rij. Rijkwaterstaat stond vorig jaar nog op plaats drie, maar stijgt nu een plek. De gemeente Assen klom van de 21e plaats naar plek drie. Een aantal gemeenten die vorig jaar in de top-10 stonden, valt er dit jaar buiten. Dat komt doordat zij minder dan zeven aanbestedingen gepubliceerd hebben en daarom niet meetellen voor de verkiezing. Een aantal decentrale overheden is nieuw binnengekomen in de lijst. Dat geldt voor de gemeente Leiden en Alkmaar, en voor de provincie Noord-Holland en Zeeland.
De koplopers scoren steeds beter, volgt uit analyse van de lijst. De gemiddelde score ging ook dit jaar weer omhoog. Opdrachtgevers kunnen een score krijgen van 1 tot en met 6, waarbij 6 het hoogst is. Duurzaam aanbesteden is volgens Bouwend Nederland nog niet de norm. Daarom roept de brancheorganisatie de overheid op duurzaam aanbesteden te stimuleren. Door meer te gunnen op duurzaamheid, opdrachtgevers en marktpartijen in een vroeg stadium samen te laten werken en uniforme prestatie-eisen te formuleren, moet duurzaam aanbesteden in een stroomversnelling komen.
Alle publieke opdrachtgevers die in 2019 en 2020 meer dan zeven aanbestedingen uitvoerden, dongen mee naar de prijs voor duurzaamste publieke opdrachtgever. Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, bekeek circa duizend aanbesteden voor de verkiezing.
Bron: Bouwendnederland.nl