Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Noordelijke Rekenkamer onderzoekt Groningse gronddeal

De Noordelijke Rekenkamer gaat onderzoeken of de huidige minister van Landbouw, Henk Staghouwer (CU), in 2017 te veel geld heeft betaald voor landbouwgrond. Hij sloot de betreffende deal in zijn rol als Gedeputeerde van de provincie Groningen

In 2017 sloot Staghouwer een overeenkomst waarbij hij landbouwgrond pachtte voor de provincie Groningen. Die grond was bedoeld voor een dijkversterkings- en landbouwproject. Vorig jaar ontdekte Nieuwsuur dat Staghouwer de benodigde landbouwgrond niet kocht, maar voor 26 jaar pachtte. De grond zou een aankoopwaarde van 3,5 miljoen euro hebben. De provincie sprak bovendien af dat de familie die de grond verpachtte, een miljoen euro zou ontvangen als de grond niet in oorspronkelijke werd teruggegeven. De provincie liet de grond nooit taxeren en onderzocht ook de mogelijkheden van onteigening niet. Daardoor betaalde de provincie circa 5 miljoen euro te veel voor de landbouwgrond.

Erfpacht

De Noordelijke Rekenkamer wil nu weten waarom de provincie 8 miljoen euro aan erfpacht betaalde. Ook rijst de vraag waarom de provincie niet heeft gekeken naar onteigening van de grond. Staghouwer zegt het onderzoek in vertrouwen tegemoet te zien. Hij handelde naar eigen zeggen in het belang van de provincie.

In een eerder debat over grondaankoop – voor de bouw van een Google-datacenter in de Eemshaven – kwam het project ook al aan bod. Staghouwer verklaarde toen dat de uitgave van 8 miljoen euro te rechtvaardigen was omdat de landbouwgrond voor hoge bedragen doorverpacht kon worden. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Bron: NOS.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link