Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Van Nouhuys: “Best Value Procurement in strijd met de wet”

“Strikt genomen is Best Value Procurement (BVP) in strijd met de wet”, stelt Frederik van Nouhuys, aanbestedingsadvocaat bij Straatman Koster advocaten, op het AanbestedingsCafe LIVE powered by Adjust. De advocaat struikelt vooral over de ‘concretiseringsfase’ binnen BVP. “Deze fase wordt misbruikt om illegaal te kunnen onderhandelen.”

“Het uitgangspunt bij Europese aanbestedingen is dat er een aanbod ligt van meerdere partijen, deze beoordeelt de aanbesteder en daarna zegt hij: aanbod aanvaard. Vanaf dat moment heb je een overeenkomst. Het aanbod dat er ligt, moet dus voldoende concreet, uitgewerkt en precies zijn om te worden aanvaard. Daar hoort geen concretiseringsfase achteraan te komen, zoals bij BVP het geval is. Als je niet weet wat de offerte inhoudt, dan is er geen aanbod gedaan en doe je in strijd met de wet een gunningsbeslissing.”

Illegaal onderhandelen
Een voornemen tot gunning, moet volgens de advocaat gebaseerd zijn op beoordeling van afgeronde offertes. “Dat je een offerte aanwijst en daarmee gaat concretiseren, betekent eigenlijk dat je illegaal onderhandelt, waarbij de inschrijver op de schopstoel zit. Als de inschrijver niet doet wat de aanbesteder wil, heeft hij niet voldoende geconcretiseerd en ligt hij uit de aanbesteding. Je ziet dat dit echt misbruikt wordt. Het maakt het makkelijk om niet precies te zijn in de aanbestedingsfase, want je zit daarna toch één op één met iemand aan tafel en dan is het een spel of je eruit komt of niet. Dat heeft niets met aanbesteden te maken.”

Uitvoering contract
“Als je de concretiseringsfase conform de wet zou willen doen, dan ga je eerst een contract met de marktpartij aan. Je rondt de aanbesteding af en als eerste fase van de uitvoering van het contract kun je de opdracht verder uit gaan werken. Als deze uitwerking voldoende is, kun je naar fase twee van het contract. In het kader van een aanbesteding kan het niet zo zijn dat je met iemand gesprekken voert, als je nog niet kunt aanwijzen of je de opdracht aan hem wilt gunnen. De wet is duidelijk: je ontvangt een offerte en deze aanvaard je of niet.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link