Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NS benadeelde Veolia bij aanbesteding Limburg

NS heeft Veolia benadeeld voorafgaand aan de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarmee heeft NS de Spoorwegwet overtreden. Dat oordeelt het Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een klacht van Veolia.

Het besluit van de ACM werd al begin maart genomen, maar een publicatie daarvan werd door NS tegengehouden door naar de rechter te stappen. Inmiddels, schrijft de ACM, “verzet NS zich niet langer tegen de publicatie”. Zo schrijft de ACM, nu de publicatie geen probleem meer is, in een persbericht: “Om in de aanbesteding een concurrerende inschrijving te kunnen doen, had Veolia diensten van NS nodig. NS werkte onvoldoende mee aan verzoeken van Veolia om diensten als kaartautomaten, servicebalies en pauzelocaties voor personeel te mogen gebruiken.”

Oneerlijke voorsprong
NS is onder de Spoorwegwet verplicht is voor het gebruik van deze diensten ‘een redelijk aanbod’ te doen aan concurrenten. In de zaak van Veolia deed NS die aanbiedingen in sommige gevallen veel te laat of geen aanbieding, stelt de toezichthouder. Ook speelde NS concurrentiegevoelige informatie van Veolia door aan Abellio. Dat schrijft BNR. De dochter-onderneming deed eveneens een inschrijving voor de concessie. De ACM: “Met die informatie kon Abellio een oneerlijke voorsprong krijgen op de andere deelnemers aan de aanbesteding.”

Ten zeerste betreurt
In een brief aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schrijft NS-topman Timo Huges dat hij de geconstateerde fouten ’ten zeerste betreurt’. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link