Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NS bestelt treinen niet meer via dochter in Ierland

Nieuwe treinen voor de NS worden niet meer besteld via het dochterbedrijf in Ierland, maar weer zoals eerder vanuit Nederland. [slide]NS gaat daarmee over eventueel nieuwe aanbestedingen opnieuw winstbelasting in Nederland betalen. Dat schrijft nu.nl.

Voor lopende contracten geldt een afbouwperiode. In 2024 zal 90 procent van de treinen die in Nederland worden gebruikt onder Nederlands fiscaal regime vallen. Dat is als de huidige concessieperiode van NS afloopt. De laatste 10 procent van de treinen volgen de periode daarna.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Dijsselbloem had eerder gemeld dat hij de ‘Ierlandconstructie’ met Ierse fiscale voordelen voor de NS onwenselijk vindt en wilde beëindigen. De constructie kostte Nederland veel geld. Doordat NS winstbelasting in Ierland betaalde, liep de schatkist in 2012 nog 21 miljoen euro mis.

NS maakt al sinds 1998 gebruikt van het dochterbedrijf in Ierland om te profiteren van de belastingvoordelen in dat land. Sindsdien heeft dat NS meer dan 270 miljoen euro opgeleverd. Behalve Dijsselbloem was ook de Tweede Kamer zeer kritisch over die vorm van belastingontwijking. NS is het enige staatsbedrijf dat een dergelijke constructie met een dochterbedrijf kent.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link