Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

NS dwong Abellio grote risico’s te nemen

NS dwong Abellio grote risico’s te nemen

Vervoersbedrijf NS heeft dochterbedrijf Abellio gedwongen grote financiële risico’s te nemen bij de aanbesteding in Limburg. Dagblad De Limburger heeft documenten uit het justitieel onderzoek ingezien en meldt dat dochterbedrijf Abellio het bod eigenlijk veel te risicovol vond, maar dat de NS-directie de dochter dwong het bod in te dienen.

Hiermee heeft de directie de regels overtreden die het ministerie van Financiën heeft opgelegd. Het dochterbedrijf moet volgens het NS-jaarverslag zorgen voor een ‘duurzaam, solide financieel resultaat, beheersing van risico’s en investeringen op een aanvaardbaar niveau’, schrijft 1Limburg.

Omstreden aanbesteding
De aanbesteding in Limburg, met een waarde van twee miljard euro, werd aanvankelijk gewonnen door Abellio. Achteraf bleek echter dat er vertrouwelijke informatie over Veolia doorgespeeld was door een oud-directeur van Veolia. Daarop trok de provincie de verleende concessie weer in en gunde deze aan Arriva.

Ontslagen
Zeven medewerkers van NS zijn vervolgens op non-actief gesteld of hebben een straf gekregen voor hun betrokkenheid bij de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Onder andere Timo Huges, de CEO van NS heeft naar aanleiding van het debacle zijn ontslag aangeboden. Tevens is de CEO van Abellio, Jeff Hoogesteger, op non-actief gesteld en uit zijn functie ontheven.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.