Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NS dwong Abellio grote risico’s te nemen

Vervoersbedrijf NS heeft dochterbedrijf Abellio gedwongen grote financiële risico’s te nemen bij de aanbesteding in Limburg. Dagblad De Limburger heeft documenten uit het justitieel onderzoek ingezien en meldt dat dochterbedrijf Abellio het bod eigenlijk veel te risicovol vond, maar dat de NS-directie de dochter dwong het bod in te dienen.

Hiermee heeft de directie de regels overtreden die het ministerie van Financiën heeft opgelegd. Het dochterbedrijf moet volgens het NS-jaarverslag zorgen voor een ‘duurzaam, solide financieel resultaat, beheersing van risico’s en investeringen op een aanvaardbaar niveau’, schrijft 1Limburg.

Omstreden aanbesteding
De aanbesteding in Limburg, met een waarde van twee miljard euro, werd aanvankelijk gewonnen door Abellio. Achteraf bleek echter dat er vertrouwelijke informatie over Veolia doorgespeeld was door een oud-directeur van Veolia. Daarop trok de provincie de verleende concessie weer in en gunde deze aan Arriva.

Ontslagen
Zeven medewerkers van NS zijn vervolgens op non-actief gesteld of hebben een straf gekregen voor hun betrokkenheid bij de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Onder andere Timo Huges, de CEO van NS heeft naar aanleiding van het debacle zijn ontslag aangeboden. Tevens is de CEO van Abellio, Jeff Hoogesteger, op non-actief gesteld en uit zijn functie ontheven.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres