Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NS en ProRail ontvangen groen gas van Essent

NS en ProRail hebben met Essent een overeenkomst afgesloten om 25 procent van het gasgebruik te gaan gebruiken voor het verwarmen van onder andere stationsgebouwen, kantoren en wissels. Essent gaat hiervoor groen gras, gemaakt van biomassa, leveren, meldt Patrick Lammers, CEO van Essent, in een persbericht. Het contract start 1 januari 2017 en heeft een looptijd van zes jaar.

In totaal levert Essent 13,7 miljoen kubieke meter gas per jaar. NS en ProRail gaan daar nu 25 procent van gebruiken. De bedrijven daagden Essent daarbij wel uit om nieuwe duurzame energiebronnen te bouwen voor het leveren van gas. In 2020 willen NS en ProRail alleen nog maar groen gas afnemen. Dit gas moet worden geproduceerd in installaties die in 2017 nog niet gebouwd waren.

Groen gas
Het groene gras wordt gemaakt van biomassa afkomstig uit grondstoffen als groente-, tuin- en fruitafval, rioolslib en landbouwgassen. Hiermee proberen NS en ProRail de CO2-uitstoot terug te dringen en de groene gasproductie in Nederland te stimuleren.

NS wordt duurzaam
Maar niet alleen stations zullen van groene energie worden voorzien, ook de treinen worden voorzien van groene stroom. NS is daarvoor een 10-jarig partnerschap aangegaan met Eneco.  De belangrijkste voorwaarden hierbij was dat de stroom herleidbaar moet zijn naar de bron én opgewekt in nieuw te bouwen windparken.  Sinds 1 januari rijden alle treinen van de NS op windenergie. De treinen zijn een jaar eerder dan gepland verduurzaamd. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld met volledig duurzame spoorwegen.

Duurzame mobiliteit
Daarnaast is NS ook bezig met het verduurzamen van de mobiliteit van medewerkers. De medewerkers worden gestimuleerd om minder met de auto en vaker met de fiets, trein of elektrisch vervoer te reizen. In dit project werkt NS samen met KLM en Tesla. Daarnaast werkt de NS nauw samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres