Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
25
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

NS mag meedoen bij regionale OV-concessies

NS mag meedoen bij regionale OV-concessies
Foto: NS

Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord laten weten dat het van plan is om meer sprinterdiensten uit het hoofdrailnet aan te besteden in regionale OV-concessies. Vanaf 2019 mag NS als marktpartij meedingen bij deze regionale concessies. Dat meldt Ovpro.nl.

In het regeerakkoord staat dat de nieuwe regering meer sprinterdiensten uit het hoofdrailnet wil aanbesteden in regionale OV-concessies. NS had altijd het alleenrecht op het hoofdrailnet, maar doordat Rutte III de sprinterdiensten wil aanbesteden in regionale concessies, verandert de dominante positie van NS. De spoorvervoerder mag als marktpartij meedoen aan de regionale concessies, maar krijgt daarbij te maken met concurrentie van andere spoorvervoerders als Arriva.

Marktwerking
Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilde NS eerst niet mee laten doen aan de concessies. Er zou dan namelijk geen sprake zijn van eerlijke marktwerking, omdat NS te veel kennis, materieel en financiën bezit. De fraude tijdens het aanbestedingsproces in Limburg is hier een voorbeeld van.

Nieuwe strategie
NS ontwikkelde daarom in opdracht van Dijsselbloem, een nieuwe strategie waarin het onder andere beloofde om tot 2019 niet in te schrijven op regionale concessies. Volgens FMN-voorzitter Anne Hettinga is deze nieuwe strategie een ‘lege huls’, omdat er tot 2019 helemaal geen regionale spooraanbestedingen plaatsvinden.

Nieuwe sprinters
NS is nu vooral druk bezig met de het inkopen van nieuwe sprinters. In 2018 wil de spoorvervoerder de dienstregeling uitbreiden met 83 extra sprinterverbindingen. NS heeft daarom fors geïnvesteerd in nieuw materieel. Zo zijn er 118 nieuwe sprinters ingekocht bij het Spaanse CAF. De nieuwe sprinters worden volgend jaar ingezet op verschillende trajecten in Nederland. NS investeert veel in de sprinters, omdat 48 procent van de reizigers een deel van zijn reis met een sprinter aflegt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.