Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
12
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Rechtszaken
Soort:

NS ontkent fraude bij Limburgse aanbesteding

NS ontkent fraude bij Limburgse aanbesteding

De NS heeft de oud-directeur van Veolia niet omgekocht ten tijde van de Limburgse aanbesteding. Dat melden de advocaten voor de rechtbank in Den Bosch bij aanvang van het strafproces tegen NS, voormalig president-directeur Timo Huges en vijf andere betrokkenen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hen voor corruptie, valsheid in geschrifte en schending van bedrijfsgeheimen. Dat schrijft het FD.

Het gaat om een aanbesteding van Limburg voor openbaar vervoer voor vijftien jaar ter waarde van 830 miljoen euro. NS-dochter Abellio won deze begin 2015. Later werd echter bekend dat er was gesjoemeld met de aanbesteding. Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van Veolia. Naar aanleiding hiervan is de opdracht uiteindelijk naar Arriva gegaan.

Strategisch belang
De aanbesteding was volgens het OM van strategisch belang voor de NS. Die zou volgens de aanklagers een monopolie op het spoor willen. Door René de Beer om te kopen en via een schijnconstructie van een adviesbureau in te huren, probeerde de NS concurrent Veolia te slim af te zijn, verdenkt het OM.

Brug te ver
De advocaat van NS vindt strafvervolging van het staatsspoorbedrijf een brug te ver. Volgens hem is er hooguit sprake van een civielrechtelijk arbeidsconflict. Het concurrentiebeding is mogelijk geschonden, geeft de advocaat toe, doordat de NS via adviesbureau PTRM tijdens de aanbestedingsprocedure De Beer heeft ingehuurd. Maar dit is volgens hem geen strafbaar feit.

Veolia
Bovendien, stelt de NS-advocaat, heeft Veolia hetzelfde gedaan. Veolia zou voor een bedrag van 22 duizend euro haar voormalig directeur hebben ingehuurd via hetzelfde adviesbureau PTRM. Waarom zou Veolia dit wel mogen doen?

Dertien verdachten
In totaal is er in deze fraudezaak sprake geweest van dertien verdachten. Daarvoor moesten zes personen en NS zelf voor de rechtbank verschijnen. Het OM heeft bekend gemaakt dat er met twee verdachten en een verdacht bedrijf schikkingen zijn getroffen. Zij hebben volgens het OM een minder belangrijke rol gespeeld bij de onregelmatigheden. Een van de twee verdachte PTRM-bestuurders heeft een boete gekregen van 12.500 euro en een werkstraf van zestig uur. De rechtspersoon PTRM heeft ook een schikking getroffen voor een boete van 12.500 euro. De verdachte financieel directeur van NS-dochter Qbuzz heeft een geldboete van 30.000 euro en 120 uur werkstraf aanvaard.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.