Magnifying glass Close

NS schikt met omstreden bestuurder Abellio

NS heeft een schikking getroffen met de oud-bestuurder van Abellio, die betrokken was bij de onregelmatigheden tijdens de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg. Hoogesteger werd uit zijn functie gezet nadat Abellio in opspraak raakte wegens de fraude in de aanbesteding.

Hoogesteger sleepte NS vervolgens voor de rechter. Hij vroeg om de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst en “een naar billijkheid te bepalen” vergoeding die NS aan hem zou moeten betalen. NS vroeg de rechter echter om geen enkele of een beperkte vergoeding toe te kennen. De rechtszaak is echter stopgezet, omdat er geschikt is, laat RTL Nieuws weten.

‘Geen mededelingen’
Over de inhoud van de schikking doen Hoogesteger en de NS echter geen mededelingen. Berekeningen van RTL Z leidden tot de conclusie dat een ontslagvergoeding voor Hoogesteger ongeveer 400.000 euro zou kunnen bedragen. Deze schatting is gebaseerd op de kantonrechtersformule.

Schikkingen getroffen
Ook met drie andere bestuurders die betrokken waren, zijn schikkingen getroffen, bevestigt de NS. Timo Huges, de voormalige bestuursvoorzitter van NS, kreeg 175.000 euro mee. Van twee andere bestuurders, namelijk Annemarie Zuidberg en René de Beer, zijn de bedragen niet bekend.

Geheim
“De vergoeding voor de weggestuurde directeuren wordt door NS geheim gehouden en is daarmee dus oncontroleerbaar”, zegt Rikus Spithorst van Maatschappij voor beter OV. “Wij zien liever dat het geld wordt besteed aan reizigersvoorzieningen in plaats van aan andere zaken zoals afkoopsommen aan fraudeurs binnen het bedrijf.”

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres