Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NS schikt met Transdev over Limburgse aanbesteding

De NS heeft een schikking getroffen met de Franse vervoerder Transdev over de Limburgse OV-aanbesteding. De NS zou zeer laag hebben ingeschreven om concurrenten de pas af te snijden. Daarvoor heeft de NS een boete gekregen van 41 miljoen van ACM. Dat schrijft het FD.

Na de Limburgse aanbesteding diende Transdev een klacht in bij de ACM en startte een civiele procedure, waarbij een schadevergoeding werd geëist. Transdev is in Nederland onder andere bekend onder de naam Connexxion. Met de schikking is nu een einde gekomen aan het conflict. Beide partijen willen de hoogte hiervan niet aangeven.

Hoofdpijndossier
De Limburgse aanbesteding is een hoofdpijndossier voor de NS. Naast het verlieslatende bod van de NS, zat het concurrenten ook dwars door hen niet op tijd van informatie over de stations te voorzien en huurde het daarnaast een ex-werknemer van Veolia in. Dit laatste frauduleuze handelen kostte NS-directeur Timo Huges bovendien zijn baan.

Bezwaar
De NS staat niet achter de beschuldiging en boete van ACM en heeft een bezwaar ingediend. Volgens de spoorvervoerder is er in de analyse van ACM uitgegaan van veel lagere reizigersaantallen. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem steunt het bezwaar van NS. Volgens hem wil NS met name toetsen waar de grens ligt tussen een scherp bod en een verlieslatend bod dat een overtreding van de mededingingswet vormt.

Oneerlijk speelveld
Arriva is verbijsterd dat de minister van Financiën achter het bezwaar van NS staat. De CEO, Anne Hettinga, zegt tegen FD dat zijn gevoel wordt bevestigd dat het ministerie de NS de hand boven het hoofd houdt. In het boetebesluit staat volgens Hettinga duidelijk aan welke knoppen NS en dochter Abellio draaiden om het rendement op te krikken en de bieding winstgevend te houden. Dit zorgt voor een oneerlijk speelveld.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres