Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
06
15
Koen Bugter
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koen Bugter
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

NS-treinen op stroom via inkoop windenergie

NS en Eneco zijn een 10-jarig partnerschap aangegaan om een volledig klimaatneutrale treinreis te realiseren. Het gaat om het grootste groenestroomcontract van Nederland. Projectleider namens NS is Eric van Vliet en directeur corporate accounts Joris Laponder van Eneco vertellen tegenover PianOo over het traject. Van Vliet: “We willen nieuwe groene stroom die we kunnen herleiden naar de bron, zodat we een geloofwaardig verhaal kunnen vertellen aan de klant.”

Samen met inkoopcombinatie VIVENS sloot NS via een aanbesteding een 10-jarig contract met windenergie-leverancier Eneco. Een contract met een jaarvolume van 1,4 terawattuur. De belangrijkste voorwaarden: de stroom moet herleidbaar zijn naar de bron én opgewekt zijn in nieuw te bouwen windparken.

Garanties van Oorsprong
Van Vliet geeft een praktijk voorbeeld van hoe je groene stroom inkoopt: "Het is belangrijk om enige kennis te hebben van de energiemarkt. Groene stroom wordt verhandeld met certificaten: Garanties van Oorsprong. Voor elke 1.000 kWh duurzaam opgewekte stroom wordt één certificaat afgegeven. Die certificaten worden los van de elektriciteit verhandeld. Groene en grijze stroom maken gebruik van hetzelfde elektriciteitsnet en zijn fysiek niet van elkaar te onderscheiden. Zo kan het dus dat je certificaten koopt van groene stroom die in Noorwegen is opgewekt, maar dat de elektriciteit die je daadwerkelijk gebruikt ergens anders vandaan komt. NS wilde niet alleen certificaten kopen, maar ook zorgen dat het aandeel duurzame energie in Nederland toeneemt."

Koen Bugter
Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever en redacteur voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder Avro, BNN en KRO-NCRV. Voor aanbestedingscafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. U kunt hem mailen via: koen@aanbestedingscafe.nl en volgen via twitter: @koenbugter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.