Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
05
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Nutteloze speedboten Rijkswaterstaat onverkoopbaar

Nutteloze speedboten Rijkswaterstaat onverkoopbaar

Door een fout in de aanbesteding kocht Rijkswaterstaat (RWS) in 2015 twee speedboten die niet opgewassen waren tegen de hoge golven van de Noordzee. RWS wilde ze daarom verkopen, maar een poging daartoe is mislukt. Nu zullen ze daarom ontmantelt worden, waarna geprobeerd zal worden om de onderdelen te verkopen, zo schrijft het Algemeen Dagblad (AD).

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft in een brief aan de Tweede Kamer dat tests hebben aangetoond dat een verkoop aan een derde partij onverantwoord zou zijn. Daarom zal de minister ze laten ontmantelen waarna “waar mogelijk onderdelen opnieuw gebruikt of verkocht gaan worden.”

Kennisgebrek
Bij de aanbesteding ging het volgens Rijkswaterstaat mis bij het “herformuleren van klanteisen naar contracteisen.” Simpeler gezegd, werd er in het contract niet opgenomen dat de boten opgewassen moeten zijn tegen de hoge golven in de Noordzee. Onderzoek naar aanleiding van de mislukte aanbesteding bracht daarnaast aan het licht dat er bij RWS een gebrek aan kennis is over dit soort boten.

Voorkomen
RWS stelt de uitkomst van deze aanbesteding te betreuren en rekent het zichzelf ook aan. Van Nieuwenhuizen stelt dan ook dat Rijkswaterstaat in de toekomst alles zal doen om een dergelijke situatie te voorkomen. Vandaag zal de Tweede Kamer debatteren over de kwestie.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.