Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
11
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

OM eist jaar cel tegen voormalig topman NS in Limburg-zaak

Timo Huges, voormalig topman van de NS, hoorde vandaag 12 maanden celstraf tegen zich eisen wegens fraude bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Huges heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het organiseren van schending van bedrijfsgeheimen, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Huges had een defect moreel kompas, stelt het OM.

Om de aanbesteding in Limburg te kunnen winnen, huurde NS in 2014 René de Beer in. De Beer was destijds nog directeur bij Veolia, maar wilde de overstap naar NS maken. Dit was niet mogelijk wegens een concurrentiebeding. Via een schijnconstructie werd hij echter alsnog ingehuurd en speelde De Beer vertrouwelijke informatie over Veolia door.

Straffen
Naast Huges staan ook vijf andere bestuurders en NS zelf terecht. Tegen voormalig Abellio directeur Jeff Hoogesteger heeft het OM tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. René de Beer krijgt van OM acht maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de andere betrokkenen eis het OM taakstraffen. NS als bedrijf moet een boete van drie miljoen euro betalen.

Ontkenning
Tijdens de rechtszaak ontkende Huges dat hij persoonlijk betrokken was bij de fraude. Ook probeerde hij het belang van de aanbesteding te bagatelliseren. Volgens het OM was Huges echter sinds zijn aantreden in 2013 al betrokken. Ook zette hij andere bestuurders onder druk om de aanbesteding binnen te halen. Over de hele concessieperiode ging het om een opdracht van ruim 2 miljard euro.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.