Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

OM eist jaar cel tegen voormalig topman NS in Limburg-zaak

Timo Huges, voormalig topman van de NS, hoorde vandaag 12 maanden celstraf tegen zich eisen wegens fraude bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Huges heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het organiseren van schending van bedrijfsgeheimen, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Huges had een defect moreel kompas, stelt het OM.

Om de aanbesteding in Limburg te kunnen winnen, huurde NS in 2014 René de Beer in. De Beer was destijds nog directeur bij Veolia, maar wilde de overstap naar NS maken. Dit was niet mogelijk wegens een concurrentiebeding. Via een schijnconstructie werd hij echter alsnog ingehuurd en speelde De Beer vertrouwelijke informatie over Veolia door.

Straffen
Naast Huges staan ook vijf andere bestuurders en NS zelf terecht. Tegen voormalig Abellio directeur Jeff Hoogesteger heeft het OM tien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. René de Beer krijgt van OM acht maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Tegen de andere betrokkenen eis het OM taakstraffen. NS als bedrijf moet een boete van drie miljoen euro betalen.

Ontkenning
Tijdens de rechtszaak ontkende Huges dat hij persoonlijk betrokken was bij de fraude. Ook probeerde hij het belang van de aanbesteding te bagatelliseren. Volgens het OM was Huges echter sinds zijn aantreden in 2013 al betrokken. Ook zette hij andere bestuurders onder druk om de aanbesteding binnen te halen. Over de hele concessieperiode ging het om een opdracht van ruim 2 miljard euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres