Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
01
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

OM onderzoekt aanbesteding alcoholtesters

OM onderzoekt aanbesteding alcoholtesters

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bevestigd dat het een onderzoek is gestart naar de aanbesteding van alcoholtesters door de Nationale Politie. Aanleiding hiervan is een klacht van leverancier Tomar. Het bedrijf stelt dat de aanbesteding zo was opgesteld dat slechts één leverancier kon winnen.

Volgens de Telegraaf moest dit onderzoek al een half jaar geleden beginnen, maar werd het uitgesteld wegens capaciteitsgebrek bij de Rijksrecherche. De krant laat bovendien weten dat het stukken in bezit heeft waaruit zou blijken dat de aanbesteding inderdaad niet correct is verlopen.

Misleiding
Tomar deed in 2017 al aangifte tegen de Nationale Politie, omdat er bij de aanbesteding, ter waarde van 10 miljoen euro sprake zou zijn van “misleiding, machtsmisbruik, chantage en bedrog.” Daarop moest een deel van de aanbesteding opnieuw worden gedaan, maar Tomar trok wederom aan het kortste eind.

Klokkenluider
Opvallend is dat namens Tomar aangifte werd gedaan door directeur Gerard van Hoeven. Hij was volgens Aanbestedingsnieuws eerder als klokkenluider betrokken bij de fraudezaak rond autoleverancier PON. Hij pleitte bovendien in 2015 voor een parlementaire enquête, omdat de politie, op het gebied van aanbestedingen, niet zou beschikken over zelfreinigend vermogen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.