Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

OM vervolgt NS om aanbesteding OV Limburg

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat spoorbedrijf NS en meerdere voormalige toplieden van NS en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen. Dat bevestigt OM.

De hoofdverdachten zijn NS en een oud-bestuurder, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van Qbuzz en een externe adviseur. Dat schrijft Nu.nl.

Onder de loep
In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS. De NS geeft aan volledige medewerking heeft verleend in het onderzoek van het OM.

Direct ingrijpen
NS-directeur Roger van Boxtel stelt dat het bedrijf direct heeft ingegrepen toen de onregelmatigheden aan het licht kwamen. Hierbij kan gedacht worden aan trainingen in het naleven van de Spoorwegwet en de Mededingingswet. Ook is er een cultuurprogramma gestart, waarin aandacht wordt gegeven aan de normen, waarden en procedures binnen NS. Hiermee hoopt het bedrijf problemen in de toekomst te voorkomen.

Aanbesteding Limburg
NS-dochter Abellio won begin 2015 een aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg. Later werd echter bekend dat er was gesjoemeld met de aanbesteding. Qbuzz (onderdeel van Abellio) kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia. Naar aanleiding hiervan is de opdracht uiteindelijk naar Arriva gegaan.

Miljoenenschade
Veolia stapt naar de rechter om de miljoenenschade te verhalen op NS. De schade is naar eigen zeggen het gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia stelde de NS vorig jaar al aansprakelijk voor de geleden schade. Gesprekken met de NS liepen op niets uit.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres