Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Onderzoek ProRail naar eigen aanbestedingen

De raad van commissarissen van ProRail stelt een onderzoek in naar de aanbesteding van vier onderhoudscontracten. [slide]Kritische geluiden over het aanbestedingsproces binnen ProRail zelf zijn hiervoor de aanleiding. Accountant PwC gaat binnen dit onderzoek na of de wet is overtreden bij de aanbestedingen. De toenmalige directie zou de interne waarschuwingen hierover naast zich neer hebben gelegd, stelt RTL Z.

Het gaat om de aanbesteding van ‘prestatiegerichte onderhoudscontracten’ voor het spoor in de regio’s Gelre2, Wadden, Den Haag en Twente. Het verhelpen van storingen op het spoor is gegund aan Asset Rail, Strukton Rail, BAM en Volker Rail. ProRail zou volgens RTL Z echter de Aanbestedingswet en Mededingingswet hebben overtreden door de vier aannemers, die het onderhoud al uitvoerden, opnieuw voor tien jaar in te huren. De concurrerende aannemers kregen hierdoor geen kans om de opdracht binnen te slepen.

Geen andere partijen
ProRail spreekt tegen dat er bedrijven zijn buitengesloten. Woordvoerster van ProRail Elles in ’t Hout zegt tegen NOS dat het om een specialistische markt gaat en er simpelweg niet meer dan vier spooraannemers zijn. Bij de aanbestedingen hebben zich volgens ProRail geen ander partijen gemeld. Toch besluit de spoorbeheerder de zaak te gaan onderzoeken. “Er wordt momenteel door PwC onderzocht of deze aanbesteding goed tot stand is gekomen en of deze qua wet- en regelgeving op het gebied van mededinging goed in elkaar zit”, licht In ’t Hout toe.

Overgang
In een verklaring schrijft ProRail dat het vergeven van opdrachten in een overgang verkeert. “Uit het oogpunt van bedrijfszekerheid en continuïteit kunnen we niet in één klap van onderhands gunnen naar openbaar aanbesteden gaan”, aldus de spoorbeheerder.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres