Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

‘Ondeskundigheid reden falende ICT-projecten’

ICT-projecten bij de overheid mislukken door gebrek aan deskundigheid. Dat stelt Alex Brenninkmeijer, voorheen nationale ombudsman en nu Nederlands lid van de Europese Rekenkamer. “De overheid is een verzameling managers geworden die geen deskundigheid meer heeft”, vindt de jurist.

Tegelijkertijd stelt de overheid volgens hem te veel eisen aan systemen. “Er wordt te weinig software gekocht. Te veel systemen moeten zelf worden gebouwd”, vervolgt Brenninkmeijer. “Vervolgens moeten er allemaal toeters en bellen aan gehangen worden, loopt het gigantisch uit de hand en komt het systeem nooit af. De overheid vraagt om veel te complexe systemen, terwijl het zelf niet de deskundigheid in huis heeft om het project te overzien”, aldus de oud-ombudsman.

Balkenende-norm
Volgens Brenninkmeijer is de overheid ‘penny-wise, pound foolish’ als het gaat om overheidsprojecten op onder meer ICT-gebied. Dat schrijft NOS.nl. De Balkenende-norm, die dicteert dat werknemers in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan de premier, is daar debet aan. Brenninkmeijer noemt de norm ‘dom’. “Als je kwaliteit wilt in uitvoering en politiek, kost dat geld.”

Mislukte ICT-projecten
De mislukte invoering van een ICT-systeem bij de Sociale Verzekeringsbank kostte de belastingbetaler 40 miljoen euro. Aan een ICT-project bij de Belastingdienst heeft de overheid ruim 200 miljoen euro verspild. Het ministerie van Defensie stopte in mei met het duurste ICT-project. Kosten: 433 miljoen, maar volgens de Algemene rekenkamer is er twee keer zoveel uitgegeven.

Parlementaire onderzoek
In oktober vorig jaar presenteerde de onderzoekscommissie, onder leiding van Ton Elias, de resultaten van het parlementaire onderzoek naar het falende ICT-beleid van de Rijksoverheid. Als gevolg van problemen met automatisering, verdampt er jaarlijks één tot vijf miljard euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres