Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Onduidelijkheid over inbesteden in gewijzigde Aanbestedingswet

Overheden besteden taken steeds meer in. Deze trend zal met de gewijzigde Aanbestedingswet verder doorzetten, menen experts. Weliswaar wordt de bevoegdheid om in te besteden begrensd, maar de juridische formulering daarvoor laat genoeg ruimte voor interpretatie.

In de zomer van 2015 hebben voorzitters van VNO-NCW en MKB Nederland al aan de bel getrokken over het inbesteden. Ondernemers die tot dan toe tot volle tevredenheid van de aanbestedende diensten schoonmaakwerkzaamheden hadden uitgevoerd of vuilnis hadden opgehaald, werden ineens buitenspel gezet, zo schrijft Cobouw. Ook waarschuwden de werkgeverskoepels voor de uitbreiding door de overheid van bestaande ingenieursdiensten en de oprichting van nieuwe ingenieursbureaus door samenwerkingsverbanden van overheden.

Weinig beperkingen
Inbesteden mag ook volgens het de gewijzigde Aanbestedingswet, mits het verenigbaar is met het Europees Verdrag. De EU vindt de keuze voor in- of aanbesteden een nationale zaak. Maar nationaal wordt er dus weinig geregeld, vindt Cobouw. Zelfs commerciële taken mogen worden inbesteed of in samenwerking met andere overheden worden uitgevoerd. Dit is mogelijk binnen het aanbestedingsrecht en zelfs de Wet markt en overheid helpt niet. Die wet is alleen van toepassing als de overheid besluit om diensten in competitie met marktpartijen op de markt aan te bieden. Over het zelf uitvoeren van taken wordt geen woord gerept.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres